Startup Flatbook slibuje pomoc s placením nájmu. Od léta bude i v Praze

Praha

Praha Zdroj: CC BY-SA 2.0: Olivier Bruchez via Flickr

V Praze letos v létě zahájí svůj provoz mladý startup Flatbook. Cílí především na lidi, kteří plánují například delší dobu cestovat, ale z různých důvodů nechtějí opouštět svůj byt. Původně kanadská služba byt převezme a po dobu klientovy nepřítomnosti se jej snaží pronajímat přes Airbnb nebo Booking.com.

Startup založil jistý Francis Davidson před dvěma lety v kanadském Montrealu. Plánoval čtyřměsíční dovolenou, zároveň si však chtěl udržet svůj byt. Platit obojí si ale nemohl dovolit. Později ho napadlo, že by mohl své bydlení pronajímat cestovatelům, kteří přijíždějí do města během léta a hledají krátkodobé ubytování. Nakonec tak nastartoval celý byznys.

Flatbook začal fungovat jako specifický správce bytu, zatímco je jeho majitel pryč. Služba se snaží zajistit, aby si prázdné prostory na sebe vydělávaly. Krátkodobé nájemníky hledá prostřednictvím služeb Airbnb.com nebo Booking.com. Součástí dohody je pojištění bytu či zajištění cenností. Výdělek do výše nájemného jde na byt, všechno navíc Flatbooku.

Meziroční růst o 800 procent

Za první dva roky existence Flatbook zaplatil na nájemném na půl milionu dolarů, jak webu E15.cz potvrdil šéf marketingu kanadského startupu Roger Huang. Služba podle jeho slov rychle roste, od loňského roku „nabobtnala“ o 800 procent. Podobně dynamický růst prý Flatbook čeká i letos, mimo jiné díky expanzi v Evropě. Podle Huanga nemá Flatbook žádné geografické omezení. „Vidíme Flatbook jako něco, co překračuje hranice a kultury,“ popisuje Huang.

Zakladatelé Flatbooku věří, že něco jako podnájem by neměl lidi držet na místě. „Chceme eliminovat potřebu platit podnájem. Nikdo by neměl platit nájem za prázdný dům, zatímco je pryč,“ potvrdil šéf marketingu kanadského startupu Roger Huang.

V rámci své expanze Flatbook letos míří také do Prahy. V české metropoli zahájí provoz zatím pouze v časově ohraničeném období od začátku července do konce září.

Konečně i Pražané dostanou možnost nestarat se o nájem, říká český manažer Flatbooku
Těsně před svým startem zaměstnal Flatbook v Česku první dva manažery. Jedním z nich je Luboš Kulhánek. Jeho cesta do služeb kanadského startupu byla logická. „Moje předchozí zkušenosti se startupem a několikaté zkušenosti ve sféře hotelového online businessu mne k Flatbooku přirozeně dovedly,“ říká.
Jaký je postup, pokud chci přes Flatbook pronajmout byt či dům?

Stačí vyplnit základní informace na www.flatbook/sublet. Regionální manažer vás poté navštíví, byt zdokumentuje. Pokud si budete přát, odvezeme vaše osobní věci do našeho skladu. Pak nabídneme byt ke krátkodobému pronájmu a budeme vám z toho platit nájemné. Pak můžete v klidu odjet na dovolenou či jinou dlouhou cestu.
Proč si vlastně Flatbook ke své expanzi v Evropě vybral mimo jiné Prahu?

Protože Praha je nejkrásnější. Teď vážně, rozhodnutí je vázáno na počet návštěvníků daného města, množství nájemních bytů, průměrné ceny za noc, počet studentů a cestovatelů, kteří mohou město na léto opouštět apod.
Flatbook bude v Česku zatím jen přes léto. Znamená to, že zatím chce jen otestovat zdejší trh? Nebo je to normální strategie firmy?

Léto je nejvhodnější. Je to doba, kdy cestuje nejvíce turistů a samozřejmě cena krátkodobých pobytů taktéž roste. Flatbook zalistuje spravované byty na portálech jako je Airbnb, HomeAway a nabídne je ke krátkodobým pobytům, které pak mohou pokrýt náklady na správu bytů a jejich úklid.

Můžu však prozradit, že zatímco se soustředíme na léto, vzniká ve vybraných městech nový program na pronájem zařízených bytů na období 4 až 10 měsíců.
Máte už v Česku nějaké zájemce na léto?

Ano, evidujeme již několik zájemců. Přibývají stále ve větším tempu. Konečně můžeme umožnit i Pražanům odjezd na léto a nestarat se o nájem!