Stát prodal dva pozemky v areálu zámečku Bílé Poličany

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), odbor Odloučené pracoviště Trutnov (Územní pracoviště Hradec Králové), za 350 000 korun prodal dva pozemky v katastrálním území Bílé Poličany do vlastnictví Hasičské vzájemné pojišťovny. Na pozemcích o celkové výměře 3553 metrů čtverečních, které patří do areálu zámečku Bílé Poličany, se nacházejí stavby v jejím vlastnictví.

Zámeček Bílé Poličany je v majetku současného vlastníka od roku 1999. Zámek je se svými částmi, mezi něž patří i jedna z prodaných parcel, která je částečně zastavěná garážemi pro hasičská vozidla, zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Druhá prodaná parcela pod památkovou ochranu nespadá.

Objekt zámku s rozsáhlým parkem patřil k velkostatku Bílé Poličany. V roce 1946 majetek získalo město Dvůr Králové nad Labem, a to odkoupením pozůstalosti od oprávněných dědiců zesnulé majitelky panství. Od konce roku 1948 patřil zámek Československému rozhlasu, v roce 1953 pak ministerstvu vnitra. To zde založilo požární učiliště, které se postupně změnilo v dnešní Ústřední hasičskou školu, která je zařízením Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Toto sdružení ve stávajícím středisku Ústřední hasičské školy navázalo jako právní nástupce Svazu požární ochrany v pokračování školení dobrovolných hasičů a nemovitosti užívá stejně jako jeho předchůdce.