Stavba nového náměstí se opozdí

Orlovákům chybí náměstí. Dělníci měli začít kopat jeho základy v centru města už toto léto, projekt se však opozdí.

Nikola Klimšová
Orlová

Gigantická stavba náměstí, která nemá v Orlové obdoby, se opožďuje. Naplnily se tak předpovědi některých místních, kteří nevěřili, že se se stavbou vůbec kdy začne. „Nápad je to skvělý, ale otázka je, zda je vůbec uskutečnitelný. Nové náměstí bych si ve městě přál, protože tady chybí místo, kde by si lidé mohli odpočinout. Místo, které by mělo Orlovou trochu reprezentovat,“ míní Orlovák Stanislav Holý. Původní centrum města s náměstím v Orlové-Městě kvůli poddolování zaniklo. Nové chtějí zástupci radnice postavit v Lutyni, kde žije nejvíce lidí a náměstí tam není vůbec.

Začne se náměstí v roce 2011 stavět?

Už loni zástupci města hlásili, že první etapa prací skončí v roce 2011. Dnes termíny o nějaký rok posouvají dozadu. „Ministerští úředníci v minulých dnech vybrali firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci. Odborníci by měli na projektu začít pracovat v půli února. Pokud vše půjde bez problémů, pak by v září či říjnu měla být hotová veškerá dokumentace včetně územního rozhodnutí a stavebního povolení. Poté vyberou, kdo náměstí postaví. Stavět by se mělo začít počátkem roku 2011. Předpokládáme, že stavební práce by měly být dokončeny do roku 2013, alespoň nás o tom ujišťují odborníci,“ vysvětlil místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek.

Nové obchody, kavárny, kašna i parčíky

Jak bude nové náměstí vypadat? V podzemí dělníci postaví obrovský sběrač, kde budou veškeré sítě i místa pro zásobování a dopravu. Součástí stavby bude i vytvoření téměř stovky tolik potřebných parkovacích míst.
„Zvažujeme i variantu, při níž by parkovacích míst bylo ještě o sedmdesát více,“ dodal Mojžíšek. Sto milionů korun od meziresortní komise, které mají sloužit na zahlazení starých důlních škod a zátěží, by mělo stačit ještě na zaplacení dlažby a zasazení stromů. „Také zde postavíme budovu, která oddělí náměstí od rušné Masarykovy třídy. Náměstí pak bude zdobit vodní kašna, lavičky a hrací prvky pro děti,“ přiblížil Mojžíšek. Prostor mezi úřadem a obchodním domem vyřešili architekti tak, že na něm přibudou dva nízké domy. V nich budou moci lidé nakoupit anebo si zajít na kávu. Také nynější místo, kde je placené parkoviště, se změní. „Tady počítáme s malou odpočinkovou zónou a podobně se změní i parčík pod kulturním domem,“ doplnil Mojžíšek.