Stavbou Jihomoravského kraje je bazén v Kuřimi a nádraží

Novostavba kliniky chorob prasat Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, wellness v Kuřimi nebo například první část odstavného železničního nádraží v Brně se staly stavbami roku 2010 Jihomoravského kraje. Nejlepší projekty byly oceněny na brněnském výstavišti, kde se konají stavební veletrhy. Soutěž vyhlašuje Jihomoravské stavební společenství při Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

Novostavba kliniky chorob prasat vyhrála kategorii průmyslové a technologické stavby. Vznikla po úplné demolici původní kliniky. Porotu zaujala například technika v budově, řešení odpadního hospodářství i fakt, že byl objekt postaven za provozu univerzity. Realizace první části odstavného nádraží v Brně vyhrála kategorii dopravních a inženýrských staveb. Stavba byla velmi náročná kvůli návaznosti na současnou trať Brno - Břeclav a přilehlé území v katastru Brno - Horní Heršpice. Po komplexním dobudování bude sloužit pro provozní ošetření, opravy a odstavování vlakových souprav.

Porotu dále zaujala rekonstrukce a dostavba krytého bazénu v Kuřimi, který je nyní jedním z největších aquaparků v kraji. Nejlepší stavbou občanské vybavenosti je novostavba v proluce brněnských ulic Orlí, Divadelní a Benešova investora Magnum city center. V kategorii bytové stavby vyhrál dům s pečovatelskou službou v Brně-Komíně. Porota ocenila jako nelepší vodohospodářskou a ekologickou stavbu kanalizaci a čistírnu odpadních vod Šatavsko.