Stavební krize a bydlení (nejen pro baletky)

Rozběhl se nám nový rok a zdá se, že pan prezident měl zase jednou pravdu: nebude jednoduchý! Ve stavebnictví rozhodně letos nelze očekávat obrat k lepšímu. Což ovšem neznamená, že si sedneme, složíme ruce do klína a počkáme, až to přejde…

Vážení čtenáři!

[file:12786:small:right]

Reality se naštěstí budou prodávat a kupovat krize nekrize. Je to jen otázka ceny akceptovatelné oběma stranami. Ale ukazuje se, že pravdu měl i fotbalový boss Ivan Horník: jestli se chceme z té stavební šlamastyky dostat, musíme jít štěstíčku trochu naproti!

Jedna kamarádka našla odvahu. Nejenže se bude vdávat, ale hlavně si se svým partnerem pořídí zbrusu nový rodinný dům! Za podstatně víc peněz, než jak to zvládl na podzim 2011 liberecký hospodský zvaný „Bříza“ – ten svůj úžasný Dům pro baletku (jeho žena je skutečně baletkou) postavil svépomocí podle projektu ateliéru mjölk architekti. Za půl roku stavba stála. A stála – věřte nebo ne – jen něco málo přes milion!

Hlavním tématem tohoto čísla je ovšem bytová výstavba. Jde o jiný, městštější životní styl. Ale držme palce všem, kteří se do něčeho pustí. Kteří živí svůj sen a pomáhají českému stavebnictví, aby nespadlo úplně na dno.

Dobrý rok a příjemné čtení!

*Vít Straňák, šéfredaktor*