Stavební odbory chtějí příští rok zvýšit mzdy nejméně o inflaci

Odboráři ve stavebnictví budou chtít od zaměstnavatelů v příštím roce zvýšit minimální mzdové tarify nejméně o výši inflace. Chtějí tím pro zaměstnance kompenzovat dopad vládních reforem. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Celková inflace se podle ČNB kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně těsně pod tříprocentní hranici.

„Zmrazení či dokonce snížení mzdových tarifů je pro nás absolutně nepřijatelné. Nemáme jinou šanci než si dopady vládních reforem kompenzovat ve mzdách, i když situace v odvětví je velmi složitá,“ uvedl šéf stavařských odborů. Konkrétní požadavek na zvýšení mezd předloží odbory Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) teprve příští týden. Kolik přesně budou odboráři od zaměstnavatelů žádat, proto dnes ještě sdělit nechtěli. Vyjednávání má začít na začátku roku 2012. Současné mzdové tarify platí na úrovni odvětví do 31. března 2012. Letošní tarify vzrostly od dubna o 1,5 procenta.

České stavebnictví v říjnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém revidovaném poklesu o 7,1 procenta. „Konstatujeme, že situace v oboru je alarmující. Jsme nejen hluboce znepokojeni tím, že stavebnictví se propadá do stále hlubší krize, ale vyjadřujeme zároveň velmi vážnou obavu o osud desítek tisíc svých kolegů,“ stojí v prohlášení dnes ukončeného sněmu stavařských odborů. Ještě v letošním roce může podle OS Stavba přijít o práci ve stavebnictví 15 tisíc lidí, V roce 2012 odbory varují před propouštěním, které může zasáhnout kolem 25 tisíc zaměstnanců.