Stavební skupina Geosan loni zvýšila zisk, tržby ale klesly

Tuzemská stavební společnost Geosan Group v loňském roce zvýšila čistý zisk o dvě procenta na 90,5 milionu korun. Tržby firmy za prodej vlastních výrobků a služeb se ale propadly o 39 procent na 3,1 miliardy korun.

Podobně jako na mnoho dalších stavebních firem také na Geosan loni naplno dopadl útlum tuzemského stavebnictví. „Stavební aktivity se propadly především v oblasti developerských projektů,“ napsal ve výroční zprávě předseda představenstva firmy Luděk Kostka. Omezila se poptávka po nových komerčních centrech, stavitelé pozastavili řadu bytových projektů. „Museli jsme snížit náklady a hledat úspory ve všech oblastech naší činnosti. Krize a finanční situace nás donutila snížit počet zaměstnanců a razantně zeštíhlet,“ uvedl Kostka. Pro Geosan pracovalo na konci loňského roku 195 lidí, což byl meziroční úbytek přibližně o 18 procent. Propouštění se nevyhnula většina stavebních firem v Česku.

Geosan vznikl v roce 1991. Z původně lokální firmy působící na Kolínsku se postupně stala společnost s celostátní působností, která hledá příležitosti i v zahraničí, například v Libyi, Tunisku a Kataru. Nepokoje na Blízkém východě ale firmě podnikání v regionu zkomplikovaly. Přímo v povstaleckém centru Benghází v Libyi Geosan před vypuknutím bojů stavěl kanalizaci. „Z Libye jsme se stáhli a kompletně jsme pozastavili práce, dokud se stav neuklidní,“ řekla mluvčí Geosanu Vlasta Končelová. V Tunisku firma navzdory nepokojům podniká dál. Staví tam kulturní centrum.