Stavební úřady se zatím rušit nebudou

Zvažovaná možnost zrušení části stavebních úřadů se do závěrečného návrhu novely stavebního zákona nakonec nedostala. Pokud se ale v budoucnu ukáže, že některé úřady nejsou dostatečně vytížené, může to být důvod pro jejich zrušení. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj, které změnu zákona připravuje.

„V návrhu novely neexistuje jediný paragraf, kterým by byly rušeny stavební úřady,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. To ale neznamená, že by se v budoucnosti nemohl počet stavebních úřadů zmenšit. „Pokud se ukáže, že některé stavební úřady nejsou vytíženy, pak to bude důvod pro přistoupení k jejich následné redukci. Cílem novely stavebního zákona je optimalizace činnosti státní správy také s ohledem na možnosti státního rozpočtu,“ stojí ve stanovisku ministerstva. Rozhodnutí o případném zrušení úřadů ale bude vždy na straně jejich zřizovatelů, tedy obcí. Aktuálně připravovaná novela by mohla platit od roku 2012.

Její návrh reaguje na aktuální problémy ve stavebním a územním řízení, vychází také z programového prohlášení vlády. MMR mimo jiné navrhuje rozšířit okruh staveb, pro jejichž realizaci nebude potřeba stavební povolení nebo je bude možné stavět jen na základě ohlášení stavebnímu úřadu. Novela také počítá s tím, že každý, kdo potřebuje stavební povolení, si bude moci vyřídit veškeré náležitosti na jednom místě. „Chceme dosáhnout stavu, který vláda shrnula do hesla: Jedna stavba – jeden úřad – jedno rozhodnutí,“ sdělil ministr.