Stavebnictví zpomalilo v dubnu pokles na 2,7 procenta

Stavební produkce se v dubnu 2012 snížila meziročně reálně o 2,7 procenta. Výrazně tak zpomalila pokles z březnových 6,1 procenta. Stavební výroba očištěná od sezónních vlivů byla letos v dubnu meziměsíčně nižší o 0,5 %, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

„Ani letos se stavebnictví z krize nedostane. V celé ekonomice klesají reálné mzdy. Na investice do nemovitostí nebudou domácnostem zbývat peníze. A stát nejraději šetří právě na investicích. A škrtat na investicích se nebude pouze tento rok, ale pravděpodobně i v letech příštích. Stavební výroba tak i letos vykáže pokles, a to v rozmezí 3 – 5 %,“ míní ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 0,6 % (příspěvek – 0,4 procentního bodu) a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 7,8 % (příspěvek – 2,3 bodu). „Stavební produkce od počátku roku do konce dubna klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 30,4 %,“ upozornili statistici.

Počet zahájených bytů se v dubnu 2012 meziročně snížil o 17,8 % a dosáhl 1863 jednotek. V bytových domech klesl o 38,2 %, u bytů v rodinných domech o 15,7 %.
Počet dokončených bytů klesl o 28,3 % a činil 1500 bytů. V bytových domech klesl o 64,8 %, v domech rodinných se snížil o 13,6 %. „Na trhu je spousta volných bytů, které čekají na kupujícího. Není proto potřeba stavět další nové byty. Developeři jsou nuceni své projekty odkládat,“ vysvětluje Šichtařová.