Štědrý den šéfkuchaře začíná 22. prosince

Štědrý den není pro každého svátkem klidu. Své o tom ví šéfkuchař Francouzské restaurace v pražském Obecním domě Jiří Král.

Jiřího Krále většinou lidé znají z televizního pořadu Kuchařská pohotovost. Málokdo ale ví, že vede kuchařský tým Francouzské a Plzeňské restaurace v pražském Obecním domě. Štědrý den tam považují za vrchol gastronomické sezony. „Právě na tento den každoročně připravujeme jak Štědrodenní brunch, tak samozřejmě i Štědrovečerní menu. Mimo to se u nás stalo tradicí nabízet i Vánoční Take Away“, říká Jiří Král.

Personál přichází do restaurace před šestou hodinou ranní a končí po půlnoci. Některé pokrmy se ale začínají připravovat už dva dny dopředu

Štědrodenní brunch je plně obsazený několik měsíců dopředu. Za 1295 korun má host možnost neomezeně konzumovat mezinárodní speciality. „Na brunch chodí většinou naši stálí hosté, kteří jej berou jako příležitost posedět se svými přáteli, ale i obchodními partnery. Večer pak věnují svým nejbližším. Je to moderní způsob prožití Štědrého dne,“ konstatuje Král. Letos chystají jako vrchol brunche šneky na osm způsobů. Nakoupili jich dvacet kilo.

Sotva skončí brunch, který je od jedenácti hodin dopoledne do tří odpoledne, začne pro Jiřího Krále a personál boj s časem. Za pár hodin totiž začnou přicházet hosté na Štědrovečerní menu. „Je to opravdu hektické. Sotva skončí jedna velká akce, hned se musí všechno rychle připravit na další, stejně velkou,“ říká Král. V posledních letech se stávají Štědré večery v restauraci stále oblíbenějšími, proto v Obecním domě opět počítají s plnou kapacitou restaurace, tedy asi 140 hosty.

Štědrovečerní menu je poskládané tak, aby si vybral každý. Český jídelní lístek mluví sám za sebe. Představuje domácí klasiku, tedy především sladkovodní ryby. Mezinárodní se opírá o cizokrajné suroviny jako je například kaviár. Hlavní chod představuje mladý krocan. „Abychom opravdu uměli vyjít vstříc i těm, kdo tradiční vánoční pokrmy nemusí, připravujeme ještě třetí menu – masové. Hlavní chod v tomto případě je dančí hřbet a králičí ledvinky na jalovci,“ doplňuje mistr.

O Štědrý den ale šéfkuchař nechce připravit své dvě malé děti a manželku. Dá se vůbec skloubit vše dohromady? „Je to sice náročné, ale rodina tím netrpí. Nejsem s nimi sice celý den, ale večer je náš. Jakmile začne výdej Štědrovečerního menu, je to nejtěžší za námi. Všechna jídla jsou v tu dobu již připravená a vyzkoušená. V tu chvíli se celý tým, který do té doby čítá asi 20 lidí zredukuje. Domů se samozřejmě dostanou přednostně ti, co mají rodinu. Ti, co ji nemají, zase rádi dostanou volno na Silvestra,“ vysvětluje Král.