Steve Jobs chtěl mít původně v iPadu Intel Atom, naštěstí ho přemluvili

Apple, Steve Jobs

Apple, Steve Jobs Zdroj: ctk

V nové biografii od Waltera Isaacsona, která přináší osobní informace o nedávno zesnulém Stevu Jobsovi, ale i spoustu interních a zajímavých detailů o společnosti Apple, se objevuje i zmínka o vývoji iPadu.

Jak informoval server Xbitlabs, když se Apple v roce 2005 rozhodl k přechodu na procesory Intel v rámci svého desktopového operačního systému, měl již k dispozici i první návrhy na dotykový tablet. Steve Jobs původně plánoval použití „úspornějšího“ procesoru od Intelu – Atomu, s tím, že bude jednodušší věřit na poli mobilních čipů právě Intelu. Tehdejší vedoucí divize hudebního přehrávače iPod (používá ARM čipy) ale trval na použití platformy a čipu ARM.

Jak kdysi Steve Jobs uvedl, jako první chtěl uvést dotykový tablet. Ten byl ale nakonec odložen do ústraní a dokončil se vývoj iPhonu, který byl nakonec uveden v roce 2007. Apple se pak zaměřil na populární a velmi úsporné čipy ARM, v roce 2008 koupil P.A. Semi a jeho 150 inženýrů a postupně začal pracovat na svém prvním vlastním čipu Apple A4, který má dnes nástupce v podobě A5. Jak jsme psali, tým pracující na vývoji čipů do budoucích modelů se již v Applu značně rozšířil, obsahuje již kolem jednoho tisíce zaměstnanců.

Steve Jobs také v knize popisuje, že Intel měl pouze procesorová jádra na jednom čipu, zatímco ARM čip již obsahoval celou řadu integrovaných částí (SoC – System On Chip), včetně grafického čipu. Intel se také potýkal s nedostatečným grafickým čipem a dle slov již není dostatečně flexibilní. Jako velká společnost už reaguje velmi pomalu, což bylo proti rychlému a aktivnímu vývoji, který bylo nutné v novém segmentu zajistit. Apple se také obával, že by Intel některé technologie a „know-how“ od Applu začal prodávat i dalším výrobcům.