Steven Spielberg, jak jej (ne)znáte

Steven Spielberg Director’s Collection

Steven Spielberg Director’s Collection Zdroj: bontonfilm

Spojení Stevena Spielberga a studia Universal dalo vzniknout spoustě krásných a zásadních filmů. Namátkou stačí připomenout mimozemšťana E. T., Čelisti či Jurský park. Hned osmičku snímků vycházející z této esteticky i komerčně plodné spolupráce nabízí kolekce, se kterou chce na předvánočním trhu uspět distribuční společnost Bontonfilm. Nejspíš se jí to podaří, protože ze všech letos nabízených kolekcí je jednoznačně nejatraktivnější.

Už samotným výběrem filmů, které kolekce nabízí, je významná. Ve skvělé obrazové kvalitě se dočkáte také prvních dvou Spielbergových filmů, které měly mimořádné kvality a uspěly i na mezinárodních festivalech. Jde o televizní Duel, který byl později v Evropě promítán i v kinech, a oficiální Spielbergův americký filmový debut Sugarlandský expres. To je také dodnes jediný film slavného tvůrce, který získal cenu na prestižním festivalu v Cannes (šlo o cenu za scénář). Pak již následují Spielbergovské hity jako E. T., Čelisti a dva Jurské parky. A také dvojice snímků, které v jeho filmografii bohaté na úspěchy představují velmi nečekané pády.

Bláznivá válečná komedie 1941 vznikla s hvězdami kultovního televizního pořadu Saturday Night Live (SNL) a v kinech se jí dařilo podprůměrně, v kontextu dalších Spielbergových snímků snad až tragicky. Přesto dodnes zůstává asi jeho jedinou ryzí komedií a také důkazem, že Spielberg umí thrillery, pohádky, akce i dramata, ale komedie zkrátka neumí. Zároveň je škoda, že aktuální edice nabízí pouze studiovou verzi a zcela opomíjí tu režisérskou, která byla zveřejněna pouze jedinkrát v americké televizi ABC, nebo druhou prodlouženou verzi, jež vyšla na DVD.

Druhým filmem, který je u českých diváků snad ještě méně známý, je duchařské melodrama Navždy. Snímek dokazuje Spielbergovu schopnost vykutat velmi dobrý film i z poměrně slaboduchého scénáře, přesto vskutku patří mezi jeho slabší filmy.

Radost, kterou celá kolekce vzbuzuje, tak kalí jen pár problémů. Předně není jasné, proč v ní chybí Schindlerův seznam, který Spielberg natočil také ve spojení s Universalem. Závažnější pak je jen velmi částečné převedení do češtiny. Filmy samozřejmě mají české titulky i dabing, ale pro všechny bonusy již titulky nejsou samozřejmostí. Stejně tak i krásný booklet, který líčí Spielbergovu cestu za úspěchem a nastíní příběhy jednotlivých snímků, je jen v angličtině. A také je pravda, že velká část snímků již vyšla v samostatných edicích. Jako dárek Spielbergova kolekce funguje skvěle, a to i proto, že jsou tu zastoupeny všechny spielbergovské žánry.

Steven Spielberg Director’s Collection
(Duel, Sugarlandský expres, Čelisti, 1941, E. T. – Mimozemšťan, Navždy, Jurský park, Ztracený svět: Jurský park)
Režie: Steven Spielberg
Hodnocení: 80 %