Sting se vrací. Nyní s basou

Sting vystoupí na vyprodaném koncertu v Kongresovém centru.

Pěvecká megastar Sting vyrazila na turné Back to Bass a v sobotu 18. února zavítá také do Prahy. Tentokrát do Kongresového centra, které má kapacitu jen tři tisíce lidí, a bylo proto rychle vyprodané. A to přesto, že lístky stály minimálně patnáct set korun.

„Celé tohle Stingovo turné je pojato jako komorní. Když se člověk podívá, na jakých místech hrál v Americe nebo v Evropě, všechno jsou to vesměs podobná kulturní centra. Někdy dokonce vystupuje v divadlech pro pár stovek lidí,“ upozorňuje hudební publicista Zdeněk Svoboda.

To potvrzuje také Petr Novák z pořadatelské agentury Live Nation. „Management Stinga si prostě přál menší, intimnější prostředí a kapacita sálu Kongresového centra je maximum, co dokázali připustit,“ říká Novák.

Turné Back to Bass začalo na americkém kontinentě, kde ho tamní tisk vychvaloval, a teď se s ním Sting přesunul také do Evropy. „To turné je k jeho pětadvacetiletému výročí sólové kariéry, takže se Sting představí fanouškům tak, jak ho dobře znají. Tedy s basou na krku. Basová kytara je pro Stinga příznačná, učil se na ni od mala. A samozřejmě zahraje své největší hity,“ prozrazuje podrobnosti koncertu Novák.

Klasické hity

Na koncertu zazní všechny zásadní písně ze Stingovy sólové kariéry od debutu The Dream of the Blue Turtles z roku 1985 až po poslední hitovku Live in Berlin. Dobrou zprávou pro fanoušky Police je podle Nováka i to, že na koncertu Back to Bass hraje i pár hitů této kapely, ve které Sting dříve působil. „Naposledy hrál Sting v Česku v doprovodu symfonického orchestru, tentokrát ho doprovodí jeho dlouholetý kytarista Dominic Miller, další kytarista Rufus Miller, na bicí hraje Vinnie Colaiuta a na elektrické housle Peter Tickell. Na turné s sebou mají i vokalistku Jo Lawry,“ podotýká Petr Novák.

Pořadatelská agentura se s managementem snažila vyjednat kvůli velkému zájmu ještě jedno vystoupení, podobně, jako se jim to povedlo v případě Rogera Waterse. „Bohužel, není šance, že by mohl vystoupit dvakrát. Je to kvůli tomu, že má po Evropě Sting spoustu zastávek,“ vysvětluje Novák.

Fanoušci, kteří si nestihli lístky koupit, ale mají pořád šanci na výměnných serverech nebo na Facebooku, kde čile bují výměnný obchod. Lidé, kteří si lístky koupili a na koncert už nemohou, je ale prodávají většinou nad cenou. „Tak to funguje vždycky. A dělá to i spousta překupníků, když si myslí, že o nějakou akci bude velký zájem,“ dodává Svoboda.