Sto tváří lásky ve výtvarném umění

Láska milenecká, mateřská i sourozenecká. Věčná inspirace pro umělce všech staletí.

Láska inspirovala umělce odpradávna. Díky lásce vznikaly obrazy, sochy, paláce, básně, romány, přepisovaly se dějiny. Srdcervoucí příběhy jsou známé z řecké a římské mytologie, z biblického Starého a Nového zákona i z historických textů.
Snad nejčastěji zobrazovanou postavou v antickém světě je Venuše, římská bohyně lásky, krásy a smyslnosti. Legendární se stala její osudová a neopětovaná láska ke krásnému Adónisovi, který se k jejímu citu stavěl s bezcitným nezájmem.
„Výstava Sto tváří lásky nabízí širokou paletu příběhů, které inspirovaly umělce v průběhu staletí natolik, že je zaznamenali ve formě grafického listu,“ uvádí kurátorka výstavy Gabriela Pelikánová.
Výstava představuje celkem šestnáct grafických listů, které jsou inspirované láskou v antické mytologii, biblických textech, v historii a literatuře. Tematicky se dotýkají všeobecně známých příběhů, například lásky Samsona k Dalile, Európy a Dia, Betsabe a Davida, Nautiky k Odysseovi, Venuše k Adonisovi, Adama a Evy, Othella a Desdemony, Apollona k Sibyle, Agripiny k Nerovi a další.
Ostravská výstava Sto tváří lásky, která se koná v Domě umění na Jurečkově ulici, potrvá až do 25. července. Vstupné je dvacet korun.