Stoletý stařík vlezl do příjemného filmu

Stoletý Allan Karlsson se právě vydává na další svéráznou výpravu svého života

Stoletý Allan Karlsson se právě vydává na další svéráznou výpravu svého života Zdroj: Bioscop

Příběh filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel začíná skoro přesně tak, jak se jmenuje.

Allan Karlsson nám jen vysvětlí, proč vůbec skončil v domově důchodců. Po první historce obsahující jeho oblíbený dynamit tento svérázný pán odejde z ústavu, kde mu zrovna nerudná ošetřovatelka připravuje dort k jubileu. Na nádraží potká gangstera, jemuž omylem sebere kufr plný peněz. Tak začne další absurdní dobrodružství jeho života, který je podobných zážitků plný. Allanův osud totiž mapuje osud 20. století.

Na rozdíl od Forresta Gumpa, k němuž je Stoletý stařík přirovnáván, je tento letmý pohled na velké politické bouře podán bez sentimentu, v lakonickém duchu praštěné absurdní a často i černé frašky. Ta s klidem hlásá humanistickou životní filozofii, zesměšňující ideologie, tyranie a revoluční snahy vzepřít se osudu. Allan prostě jenom od malička rád něco vyhazoval do vzduchu a na rozdíl od svého otce komunisty (nadšeného příliš i pro SSSR) víc neřešil.

Tak mohl s bezelstností kamarádit s generálem Frankem, tancovat se Stalinem, popíjet s Trumanem a pracovat pro KGB i CIA. Někdo by ho mohl nazvat bezpáteřním nebo hloupým, v kontrastu s arogantními tyrany ale vypadá jako pohodový flegmatik, který nechápe, proč si lidi nechtějí místo bojů jít radši zaplavat s kamarády.

Stejně jako v úspěšné stejnojmenné švédské knize od Jonase Jonassona vzpomínky na setkání se státníky a válkami se střídají s vývojem Allanovy současné výpravy (v obou částech Allana hraje komik Robert Gustafsson, přesvědčivě namaskován do podoby stoletého). V jeho poslední eskapádě sice chybí slavné historické osobnosti, zato v ní ale figuruje pár rádoby drsných motorkářů, jeden ne zrovna důvtipný detektiv a slonice.

Švédská filmová adaptace od Felixe Herngrena, ve skandinávských kinech mimořádně populární, se předlohy drží dost věrně. Tím má postaráno o originální obsah a nenápadně neodolatelného hrdinu. Tvůrci film akorát nepovýšili na víc než na hezkou ilustraci povedenějšího díla, které má lepší tempo a komické načasování. Čtenářům Jonassonova chytrého debutu, mezinárodního bestselleru, který předloni vyšel i u nás, tak nenabídnou moc nového. Jako reklama na knížku, která rozhodně stojí za přečtení, ale funguje příjemný snímek uspokojivě.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel(komedie, Švédsko, 114 minut)
Režie: Felix Herngren
Hrají: Robert Gustafsson, David Wiberg, Mia Skäringerová, Alan Ford
Premiéra: 15. května
Hodnocení: 70 %