Stop! Petřín žádá povolení

Karlovy Vary mají další tři ulice, do kterých řidiči bez povolení k vjezdu nesmí. Na Petříně.

Cedule, která zakazuje vjezd bez povolení, před pár dny ozdobila další ulice v Karlových Varech. Na Petříně, v Hynaisově a Raisově ulici nyní řidiči bez povolení ke vjezdu do lázeňského území nemají co dělat. Bývalé vedení magistrátu tam prý kvůli stížnostem na parkování a průjezd aut odsouhlasilo dopravní režim stejný, jako má celé lázeňské území. Rozhodnutí ovšem vyděsilo spousty lidí, kteří Na Petříně bydlí.
„Nikdo nás o tom neinformoval. Prostě sem přesunuli ceduli a bylo. Neslyšeli jsme ani o žádných oficiálních stížnostech,“ divil se řidič, který si právě ceduli prohlížel. Vjezd na povolení prý znamená komplikace především pro jeho známé a rodinu, kteří za ním chtějí přijet na návštěvu. „Parkovací místa by tu byla, kdyby radní tehdy neprodali rezidenci i s kusem ulice Rusům. Dali sem závoru a hotovo. Nikdo jiný už tady nezaparkuje,“ zlobil se. Podle něj je rozšíření lázeňského území o pár obytných bloků zbytečné, protože je Petřín daleko od centra města. Tudíž tam prý nehrozí, že by parkovací místa zabírali místním lidem řidiči, kteří si potřebují vyřídit své záležitosti ve městě. Ačkoli je nyní Petřín podle cedulí lázeňským územím, vztahuje se na něj pouze speciální dopravní režim. Lidé se podle mluvčího magistrátu Jana Kopála nemusí bát, že by kvůli novince zaplatili například vyšší daně z nemovitosti nebo jim status komplikoval výměny oken. „Lázeňské území má několik definic, tohle se týká jen dopravy,“ ujišťuje Kopál.

Dáme lidem čas

Značka upozorňující řidiče na začátek lázeňského území lemuje vjezd do ulic okolo karlovarského Petřína. Pokud tam lidé nemají trvalé bydliště nebo sídlo firmy a nevyřídí si na magistrátu povolení, čekají na ně pokuty. Podle velitele strážníků Marcela Vlasáka budou zatím městští policisté na Petříně, v Hynaisově a Raisově ulici shovívaví. Lidem prý dávají čas, aby si na rozšířené lázeňské území zvykli a vyřídili si potřebná povolení k vjezdu. Nový dopravní režim se ale vůbec nelíbí těm, kteří se vydávají za karlovarskou kulturou. „Parkovali tady kamarádi, se kterými jsem vyrážel do Husovky. Nově mají smůlu i ti, kteří se chystají do Elka,“ říká Jan Hartmann z Petřína. V Karlových Varech zatím nemá trvalé bydliště, kvůli lázeňskému statusu své ulice na něm ovšem musí zapracovat. „Nechápu, proč to tady nemůže fungovat jako v Mariánských Lázních. Povolení k vjezdu tam člověk dostane kdykoli na služebně městské policie. Když do ulice budu chtít zajet neplánovaně o víkendu, v Karlových Varech mám mimo úřední hodiny prostě smůlu,“ říká. Městští strážníci začnou dodržování vjezdu do ulic okolo Petřína kontrolovat na začátku prosince. „Poté kontrolní akci zopakujeme ještě o týden později. Lidi ale pokutovat nebudeme, zatím chceme vše řešit domluvou,“ říká Vlasák. Podle něj za poslední roky klesl počet řidičů, kteří zákaz vjezdu bez povolení do lázeňského území porušují. Daleko víc prý strážníky trápí způsob parkování některých lidí ve městě.