Strach z prázdných sedadel. Londýn zahájil „přeprodej“

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Organizátoři londýnské olympiády spustili takzvaný předprodej vstupenek. Bude trvat do 3. února. Smyslem akce je zajistit legální prodej lístků, o které už jejich držitel nemá zájem.

Na letní olympiádu je k dispozici 8,8 milionu vstupenek, z toho 6,6 milionu šlo do veřejného prodeje. Zpětný prodej má ale přísná pravidla. Musí se uskutečnit na konkrétní webové stránce, kterou zřídil organizační výbor. A vstupenka se musí prodat za stejnou cenu, za jakou byla zakoupena.

Prodej lístků začal dlouho před začátkem olympiády. Organizátoři se bojí, že mezitím by si mnoho lidí mohlo návštěvu rozmyslet. Chtějí proto zabránit tomu, aby na stadionech zela volná místa.

Podle Edwarda Parkinsona, marketingového ředitele společnosti Viagogo, jež se zabývá internetovým prodejem vstupenek, je však termín určený na předprodej příliš krátký. „Předpokládáme, že celkem se takto prodá milion vstupenek. Proč nenechat tuto možnost až do poslední chvíle? Nebylo by to lepší než prázdná sedadla?“ uvedl Parkinson pro britský deník The Guardian.

Organizátoři nedávno řešili i jiný problém: na závody v synchronizovaném plavání prodali o deset tisíc vstupenek víc, než je kapacita sportoviště. Jako náhradu poškozeným fanouškům nabízejí vstupenky na jiné závody včetně finále mužské stovky. Podle nepotvrzených údajů zbývá na tento závod jen 200 lístků.

Organizátoři mají k dispozici ještě 1,2 milionu vstupenek. Poslední část prodeje začne v dubnu.