Strany Občané pro Budějovice a TOP 09 vytvořily koalici

Jednat s případnými partnery budou obě strany společně. S ČSSD usednou dnes v šest hodin večer.

První jednání o uzavření velké koalice čeká dnes vítěze budějovických komunálních voleb hnutí Občané pro Budějovice společně s TOP 09. Tato dvě uskupení stvrdila písemně koalici dnes dopoledne. Obě hnutí se zavazují, že budou vyjednávat jen společně. Smlouvě ale předcházela předvolební deklarace TOP 09, že budoucím hlavním partnerem budou právě Občané pro Budějovice.

Dnes obě strany zasednou ke společnému stolu se sociálními demokraty, kteří dostali druhý největší počet hlasů - téměř sedmnáct procent. Obě formace už mají jistých jedenadvacet mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

„Omítli jsme spolupráci s KSČM. Také se současnou ODS, i když je nám blízká a do budoucna se může náš postoj k ní změnit,“ uvedl lídr TOP 09 Tomáš Bouzek.

Za úspěch považuje výsledky voleb lídr ČSSD Josef Průcha. Podle něho je příklon k sociální demokracii zřejmý v celé zemi, v Budějovicích si strana polepšila oproti roku 2006 o dvě procenta. „Už včera nás oslovil Juraj Thoma z Občané pro Budějovice. Záleží na jednání s nimi, vládnoucí koalici ale jde vytvořit i tak,“ řekl Průcha.

Podle politologa Lubomíra Pány z Vysoké školy evropských a regionálních studií nemá pravdu. Existuje jen jediná možnost jak v Budějovicích sestavit koalici, která bude mít potřebné minimálně dvě třetiny zastupitelů, což je rovných třicet. Pokud TOP 09 a Občané pro Budějovice mají dohromady jedenadvacet zastupitelů, může je doplnit jedině ČSSD s deseti mandáty. KSČM má mandátů šest a nikdo s ní nechce spolupracovat. ODS, která je nepřijatelná pro Thomu a jeho soukmenovce, má osm mandátů.