Strávili noc bez oken, firma nestíhala

Oprava městského panelového domu zkomplikovala nájemníkům život. Firma se už omluvila.

Po letech se dočkali. Panelák na táborském Pražském sídlišti s městskými byty opravují. Obyvatelé čtyř vchodů osmipatrového domu ale zažili krušné chvíle. Termín výměny oken stavaři odložili a zmatek se nevyhnul ani samotné přestavbě. Dělníků bylo málo. Lidé si stěžují. Firmy se už omluvily a nabídly obyvatelům odškodné.
Rekonstrukci paneláku dostalo na starost Sdružení Pražského povstání, za kterým stojí firmy Památky Tábor a Daich. Zvítězily ve výběrovém řízení.
„Začínat s výměnou oken měli v bytě rodičů v osmém patře 30. srpna. Pokoje jsme připravili, nábytek odstavili, překryli a od rána čekali. V půl desáté nám oznámili, že se vše odsouvá a termíny upřesní,“ rozčiluje se Pavlína Křemenová. Rodičům, které před zmatkem odvezla na chatu, se tak pobyt výrazně protáhl. Pak se v suterénu domu objevil vzkaz, že nové datum firma bude mít do 1. září. Místní ale opět doufali marně.
„Až o dva dny později, než avizovali, nám dali vědět, že začnou opravovat od následující středy. Lidé byli naštvaní. Nemůžou si přehazovat dovolenou v práci,“ líčí Křemenová.
Sdružení firem chybu přiznává. „Bereme na sebe plnou odpovědnost. Opozdily se dodávky oken a meziokenních výplní. Termín nedodržela firma, se kterou jsme byli smluvně dohodnutí,“ omlouvá se Pavel Hudler, jednatel a ředitel firmy Daich.
Zmatkem s termíny ale kauza nekončila. „Ve středu stihli udělat čtyři okna, polovinu z toho, co měli v plánu. Vedle zůstal byt pod plachtou, sousedi byli bez oken přes noc,“ krčí rameny žena.
Než dorazily narychlo povolané posily, bylo dělníků zoufale málo. Kapacity navýšila firma podle Hudlera z vlastních zdrojů, pracuje tam na padesát mužů.
Firmy teď prý stavební zakázku pečlivě sledují. Chtějí se vyhnout chaosu, kvůli kterému práci ze začátku dělníci stále předělávali.
„Opravovali nám podezdívku pod oknem natřikrát. Jeden to dodělal, pak dorazili nadřízení s tím, že takhle to být nemůže, znovu bourali a vyzdívali. Přišli jsme si jako pokusní králíci. S pomocí známých jsme si to nakonec sami podezdili, zaštukovali a vymalovali,“ popisuje Křemenová. Sdružení firem svolalo mimořádnou informační schůzku s obyvateli. Vše zatím jede podle plánu. Kompletně hotovo má být 31. října. Lidem jako náhradu namontují zadarmo žaluzie. Firmy to přijde zhruba na čtyři sta tisíc korun. „To, co mělo být hotové za tři dny, trvalo podstatně déle. Jsem ale ráda, že firmy uznaly chybu a pochopily, jak důležitá je komunikace. Snad už vše půjde podle plánu,“ doufá Křemenová.