Strážníci a radar? Ve Varech ne

Za nesmyslné považují karlovarští strážníci ustanovení zákona, upravující měření rychlosti ve městě. Proto rychlost neměří.

Zahrát si v Karlových Varech čas od času na závodníka formule, není v současné době problém. Od městských strážníků, kteří mají měření rychlosti ve městě v kompetenci, postih zatím nehrozí. Ustanovení zákona jim totiž nesmyslně ukládá upozorňovat na úsek měřený radarem přenosnými značkami. Nové opatření tak způsobí jedinou věc: řidič před značkou zpomalí, okolo radaru projede padesátkou a potom může opět nabrat libovolnou rychlost.
„Strážníci nejsou pro legraci, proto ve Varech rychlost neměříme,“ rozčiluje se Marcel Vlasák, velitel karlovarské městské policie. Řídit se podle zákona podle něj znamená pouze vyhazování peněz za neefektivní činnost.
Nouzi o vybavení přitom strážníci nemají. Vlastní jeden mobilní a tři tabulové měřiče, které mají informativně preventivní charakter. Měření by podle Vlasáka mělo smysl pouze tehdy, pokud by přenosné značky nahradily pevnými. Díky tomu by mohli zajišťovat bezpečnost tam, kde řidiči jezdí nejrychleji a ohrožují tím ostatní. Přitom se na úseku musí shodnout se státní policií. „Prostě bychom si stanovili riziková místa, a tam bychom rychlost efektivně měřili,“ říká Vlasák.
S ustanovením zákona nesouhlasí ani sami řidiči, kteří dávají přednost bezpečnosti. „Myslím si, že upozorňování na radar je hloupost. Denně se setkávám s hlupáky, kteří ve městě jedou devadesátkou. Osobně bych jim nejradši nafackovala,“ zlobí se Helena Váchová z Karlových Varů.
Řidiči v Karlových Varech se i přesto bát nemusí. Podle zprávy, kterou před několika dny zveřejnila Česká pojišťovna, jsou v současné době Karlovy Vary nejbezpečnějším městem.
„Statistika vychází z policejních dat a počítá se na základě velmi složitého matematického vzorce,“ potvrzuje Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny. „Tato data jsou za loňský rok, kdy prvenství výrazně pomohl průtah a navíc strážníci ve městě rychlost měřili,“ doplňuje ho Vlasák.