Stříbrní slavíčci ze základky

Děti ze Základní školy Husova v Brně získaly druhé místo v evropské soutěži Schoolovision 2010. Předběhli je školáci z Islandu.

Brněnská základní škola v Husově ulici se pyšní talenty, které jí může závidět celá Evropa. Podruhé za sebou uspěli její žáci v evropské písničkářské soutěži Schoolovision. Po loňském vítězství letos obsadili s písní a videoklipem Drak stříbrnou příčku. Do soutěže se přihlásily školy ze čtyřiatřiceti zemí.

http://www.youtube.com/watch?v=QleaDbM6MbM&feature=related

„Původně se nám do toho vůbec nechtělo jít. Po výhře s písničkou Hejkal jsme si mysleli, že letos nemáme šanci. Druhé místo je tak pro nás nejen obrovským překvapením, ale zároveň i poctou,“ řekla zástupkyně školy Marcela Nečasová.

Postup do finále ulehčil školákům především fakt, že je v jedné třídě rovnou dvacet sólistů. To mělo vliv i na přípravě klipu. „Je to lepší, než posbírat děti z různých tříd,“ vysvětlila učitelka Kateřina Kosová, která se ujala role produkční. Sehnala profesionální hudební skupinu Suzaplay, která nahrála hudbu, práva na text a pracovala i na choreografii tance.

Ani Kosová úspěch nečekala. „K poražení vítězných islandských dětí, které zpívaly písničku Dancing Queen, nám chybělo šestnáct hlasů. Vyhrály to možná proto, že v klipu figuruje islandská sopka, která už několik měsíců chrlí popel na Evropu,“ zažertovala Kosová.

Děti se při natáčení klipu chovaly jako profesionálové. Píseň nazpívaly ve studiu, tančily v tělocvičně i na náměstí Svobody. „Bylo to pro ně určitě náročné. Zkoušelo se ráno i odpoledne. Také rodiče šli do příprav s vervou. Někteří dokonce prožívali výsledky hlasování stejně, jako finálový zápas na mistrovství světa v hokeji,“ poznamenala Nečasová.

Sláva však dětem do hlavy nestoupla. Některým se klip nelíbí. „Mám tam jiný hlas, takže s písní nejsem spokojený,“ zhodnotil svůj výkon například Nicolas Lengal. V klipu Drak rapuje. Rychlé mluvení je mu blízké i mimo studio. „Huba mi jede také při vyučování. Zpěvem se ale živit nehodlám, dám se na sport,“ plánuje Lengal.

Pěvecký a herecký talent by ze zpívajících dětí chtěla zužitkovat jen Evelína Kaločová. „Nadání jsem zdědila po rodičích, takže budu herečka. Nebo módní návrhářka,“ tvrdí školačka. K hvězdám možná bude mít blízko Johana Gombíková. Ne však k těm, které září na nebi šoubyznysu. „Chtěla bych být astrofyzička, protože se zajímám o hvězdy a vesmír,“ řekla Gombíková.