Studenti architektury navrhnou revitalizaci pivovaru v Plzni

Architektonická a projekční kancelář HELIKA vyhlašuje 4. ročník soutěže pro vysokoškolské studenty architektury a souvisejících oborů. Tématem letošního ročníku je revitalizace vymezeného území bývalého pivovaru Světovar v Plzni.

Ten je jedním z klíčových projektů připravovaných pro rok 2015, kdy se bude Plzeň prezentovat jako Evropské hlavní město kultury. „Studentům tímto předkládáme velmi zajímavé téma, kterým je nové využití nyní chátrajících historických průmyslových objektů bývalého pivovaru, které se nacházejí v části města Slovany. Kromě originality ideového řešení, které může podle zvážení jednotlivých studentů obsahovat i moderní dostavbu, bude porota hodnotit také funkční flexibilitu vnitřních dispozic návrhu a respekt k tomuto dochovanému industriálnímu dědictví,“ popisuje akad. arch. Vladimír Kružík, předseda poroty.

Pro studenty jsou připraveny dvě exkurze do objektu Světovaru. První se bude konat 25. května 2012, druhý, srpnový termín bude oznámen později. Studentské návrhy bude hodnotit porota ve složení MgA. Kateřina Melenová, PhDr. Benjamin Fragner a akad. arch. Vladimír Kružík. Uzávěrka soutěže je 30. září 2012. Nejlepší návrhy budou oceněny 35 000 Kč (1. místo), 25 000 Kč (2. místo) a 15 000 Kč (3. místo). Soutěžní podmínky získaly regulérnost České komory architektů.

Bližší informace budou zveřejněny na www.plzen2015.cz a na webových stránkách společnosti HELIKA www.helika.cz