Studie: Z velkých e-shopů má verzi webu pro mobil již 43 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv

S rostoucím zájmem o nakupování přes mobilní telefony se zvyšuje i podíl e-shopů, které mají své internetové stránky přizpůsobené mobilním zařízením. Podle studie Český košík roku letos dosáhl podíl velkých internetových obchodů, které mají mobilní verzi webových stránek, 43 procent. Loni to byla čtvrtina. Studie zahrnula 120 největších e-shopů, které představují 70 procent obratu české e-commerce.

Česko v posledních letech zažívá boom mobilního nakupování. Uživatelé využívají chytré telefony k prohlížení nabídek e-shopů, ale nákupy následně dokončují na počítačích. „Světový trend ale ukazuje, že se zákazníci postupně učí dokončovat nákupy v mobilních zařízeních, což přichází i na český trh,“ uvedl organizátor studie Lukáš Hurych.

Studie kromě mobilního nakupování zkoumala také pohodlí a procesy celého nákupu. Stejně jako vloni pouze sedm procent e-shopů nabízí expresní dodání zboží v den objednání. Čtvrtina on-line obchodů pak informuje při objednávce o přesném datu doručení. Třetina e-shopů automaticky nutí zákazníky k odebírání elektronických zpravodajů.

Podíl nákupů z mobilu či tabletu roste

Podíl nákupů z tabletů a chytrých telefonů činí v některých odvětvích maloobchodu už 13 procent, ukazují data výrobce a provozovatele e-shopů NetDirect. Pětina z 37 tisíc e-shopů už je přizpůsobena mobilním zařízením. Z mobilních zařízení nakupují Češi nejvíce knihy a parfémy. „Především v první kategorii jsme v poslední době zaznamenali opravdu výrazný nárůst,“ uvedl Marek Krška z NetDirectu. Obecně je zájem spíše o produkty, jejichž vlastnosti a parametry lidé dobře znají. Naopak nižší prodeje lze sledovat u zboží, jako jsou šperky či spodní prádlo.

Podle údajů společnosti Google se letos poprvé na celosvětové úrovni zřejmě vyrovná podíl vyhledávání z mobilních zařízení a počítačů. V prvním kvartále dosáhl podíl vyhledávání z mobilů 44 procent, z počítačů pak 56 procent. Do roku 2020 bude podle odhadu Světové banky vlastnit chytrý telefon 80 procent dospělé populace. Tržby českých internetových obchodů za zboží letos podle odhadů stoupnou meziročně o 15 procent na 77 miliard korun.