Stvořitel Bitcoinu má nominaci na Nobelovu cenu. Nikdo ho ale nezná

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

„Nobelovu cenu za ekonomii získává Satoši Nakamoto za vytvoření konceptu Bitcoinu,“ může zaznít příští rok ze Stockholmu. Toto jméno má současně potenciál vyvolat překvapivé reakce už jen proto, že jde nejspíše o pseudonym. Pravou identitu architekta Bitcoinu se dosud nikomu nepodařilo ověřit a jeho navrhovatel na Nobelovu cenu již počítá s tím, že by se pro ni osoba v kyberprostoru vystupující jako Satoši Nakamoto nedostavila.

Nakamota nominoval profesor Kalifornské univerzity v Los Angeles Bhagwan Chowdhry, jelikož princip digitální kryptoměny byl prvně popsán ve studii z roku 2009 zveřejněné právě pod Nakamotovým jménem. Následně začal Bitcoin i prakticky fungovat.

Přínos tohoto peer-to-peer platebního systému označuje Chowdhry ve svém blogu jako revoluční, přispěl také k řadě finančně-technologických inovací.

Chowdrhy ale nepředpokládá, že by se „otec“ této technologie ceremoniálu ve Švédsku zúčastnil, jelikož se „rozhodl zůstat celý život v anonymitě.“ S radostí by však údajně převzal případnou cenu za něj.

Jak by potom měla vypadat děkovná řeč? „Ani s tím by nebyl problém. Nakamoto ji může napsat, digitálně podepsat a zašifrovaně mi ji poslat. Jejího přednesu bych se rovněž ujal,“ uvedl profesor.

Babiš vytáhl proti bitcoinu, chce zabránit praní špinavých peněz