Svalnatá novinka Victory Octane chce být chuligánem mezi cruisery

Victory Octane

Victory Octane

Victory Octane
Victory Octane
2
Fotogalerie
Oficiální produktové fotografie nedávají prostor k pochybnostem. Kdo v cruiseru hledá rozvážný stroj na meditativní bublání krajinou, musí se poohlédnout jinde. Victory Octane s novým „vodníkem“ pálí gumy, driftuje a jezdí po zadním.

Americký výrobce motocyklů, který patří stejně jako znovuzrozený Indian pod křídla průmyslové skupiny Polaris, představil nový model. Victory Octane je podle firmy „moderní americký muscle bike“. Tvarově sice odpovídá cruiserům a zejména z bočního profilu je patrná jistá podobnost s Indianem Scout, ale celkové vyznění je opravdu docela moderní. Victory tvrdí, že její designéři se nechali inspirovat estetikou, kulturou a filozofií muscle cars.

Srdcem stroje je vidlicový dvouválec o objemu 1179 cm3 – první kapalinou chlazený motor v (nedlouhé) historii značky Victory. Firma uvádí nejvyšší výkon 77 kW (103 k) v 8000 min-1 a 99 Nm/6000 min-1. Přenos hnací síly zajišťuje sekundární převod bezúdržbovým řemenem. Konstrukce pohonné jednotky vychází ze závodního „projektu 156“, s nímž se značka zúčastnila slavného závodu do vrchu na Pikes Peak.

Motor je usazen v hliníkovém rámu. Victory slibuje volnost náklonu 32 stupňů, což je zhruba na úrovni touringových harleyů s nezkráceným zadním odpružením. Na předním kole je obuta široká pneumatika 130/70-18, zatímco vzadu naopak konstruktéři zvolili relativně úzký plášť 160/70-17.

Jak je dnes zejména u amerických cruiserů zvykem, sedlo je velmi nízko nad zemí – výrobce uvádí 658 mm. A pokud ve zveřejněné tabulce technických údajů není chyba, Victory Octane váží pouhých 243 kg, což by z něj dělalo jeden z nejlehčích velkoobjemových cruiserů.

Ceny pro Evropu začínají na 12 950 eur (350 tisíc korun), k tomu je ovšem třeba připočíst ještě DPH.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz