Světový golf vyhlíží dominantního hráče

Tiger Woods

Tiger Woods Zdroj: profimedia.cz

Světový golf hledá svou novou jedničku. Hráče, který by výrazněji vyčníval nad ostatními. Najde se? Poprvé po 20 letech mají k tomuto postu daleko Američané. V posledních dvou letech totiž dominují na turnajích hráči, kteří nepocházejí z USA.

Ústup ze slávy souvisí s jedinou osobou – Tigerem Woodsem. Právě on dominoval golfu v posledních dvou dekádách. Když se mu přestalo dařit, golfová špice se vyrovnala. Post světové jedničky se často mění, posledních 26 turnajů na okruhu PGA vyhrálo 24 různých hráčů. „Startovní pole se hrozně vyrovnalo,“ uvedl pro web PGA Tour Bubba Watson, momentálně jeden ze dvou nejlepších Američanů na okruhu.

„Dříve jsme mohli jmenovat jednoho hráče, který měl šanci vyhrát. Teď jich můžeme jmenovat padesát,“ dodal. To potvrdil i Australan Geoff Ogilvy. „Myslím, že v posledních 15 letech byla situace v podstatě abnormální. Nyní je situace vyrovnanější, což je pro golf, až na několik výjimek, přirozené,“ řekl Ogilvy. Jen letos se na postu světové jedničky střídalo už čtyřikrát.

Vyrovnanost dokazují i statistiky. Nejvíce turnajů kategorie major vyhrál legendární Jack Nicklaus, který triumfoval osmnáctkrát. Druhým v pořadí je Woods se 14 vítězstvími během deseti let. Kromě Woodse je z aktivních hráčů nejlepší Phil Mickelson se čtyřmi triumfy.

post světové jedničky od 12. června 2005post světové jedničky od 12. června 2005 | PGA Tour

„Pohybujeme se v cyklech,“ prohlásil Paul Goydos, jenž se věnuje analýze golfových a tenisových výsledků. Podle něj se střídají období, kdy dominuje jeden hráč, s obdobími, kdy je startovní pole vyrovnané. „Nyní to vypadá, že jsou na tahu Evropané. Mají lepší výsledky,“ upozornil.

Právě neúspěch hráčů z USA nejvíce tíží americkou golfovou asociaci. Spojené státy najednou nejsou ve „své“ hře nejlepší. Tomu ale oponuje Goydos. „Nemyslím si, že to někdy byla naše hra,“ řekl. „Měli jsme zrovna dobré období, a hlavně – měli jsme Tigera Woodse,“ upozornil Goydos.

Ústup amerických hráčů z předních pozic může uškodit i celému okruhu PGA. Několik předních evropských hráčů, jako jsou současná světová jednička Luke Donald, Lee Westwood nebo Martin Kaymer, se již letos zaměřuje spíše na evropské turnaje a do Ameriky jezdí jen na ty nejvýznamnější podniky, především na turnaje kategorie major.

Luke DonaldLuke Donald | reuters