Sýkorův rekord oslavil třicet let

Na Tyršově stadioně v Opavě se sešli běžci, kteří oslavili třicet let starý rekord Jiřího Sýkory z olympijských her v Moskvě.

Už třicet let drží Opavan Jiří Sýkora český rekord v běhu na pět tisíc metrů časem 13:24:99 vteřin. Údaj, který se výrazným písmem vepsal mezi rekordy české atletiky zaběhl Sýkora před třiceti lety na olympiádě v Moskvě. „Tenkrát jsem byl dobře připravený a je možné, že kdybych měl víc zkušeností, mohl by to být ještě lepší čas. Deváté místo z olympijských her ale beru jako velký úspěch,“ vzpomíná Sýkora. Opavskému atletovi bylo v roce 1980 šestadvacet let. „Byly to jediné olympijské hry, kterých jsem se zúčastnil. Většinou jsem byl v olympijské vesnici a snažil se připravovat na svůj výkon. Město jsem skoro vůbec nepoznal,“ pokračuje Sýkora.

S rekordem si musela poradit štafeta

Hold kulatému výročí přišla dát na Tyršův stadion řada výborných sportovců, ale také fandů atletiky. Překonat rekord se pokusilo sedm štafet. Na trati se objevil také juniorský mistr Evropy a opavský odchovanec Jakub Holuša. „Byla to super akce. Nejrychlejší štafeta sestavená ze sportovců ze Šternberka časem 12:21 vteřin překonala rekord můj i světový. Navíc se po závodech u nás doma setkali lidé, kteří dělají kolem atletiky a dočkal jsem se i parádního dortu,“ dodává Sýkora. Na trati nechyběl ani rekordmanův syn Jan, který patří mezi nejlepší české juniory v běhu na patnáct set metrů. „Má všechny vlastnosti, které by měl běžec na dlouhých tratích mít. Připravuje se v opavském Sokole pod Janem Škrabalem,“ říká Sýkora starší. Talentovaný sportovec se ale zatím na rekord necítí. „Když mi někdy v deseti letech otec řekl, že drží rekord, nevěřil jsem mu. Každopádně v příštích pěti letech se mi jeho čas asi překonat nepodaří,“ komentuje Jan Sýkora. Středeční štafety ale nebyly jenom o špičkových běžcích. „Ve štafetách se objevilo i spoustu amatérů, kteří si to přišli jen vyzkoušet. Poznali, co atletika obnáší, a pobavili se sportem. To je podle mého důležité,“ dodal Sýkora.
Mezi těmi, kteří minulou středu nabírali první zkušenosti s atletikou, byl i devatenáctiletý Prokop Dombek. „Byla to dobrá zkušenost. Celkem mě překvapilo, jak vyčerpávající je zaběhnout i jeden čtyřsetmetrový okruh. Já osobně jsem vystartoval rychle a na konci už mi síly docházely,“ podělil o dojmy ze štafety Dombek.