Syrští hackeři zaútočili na Twitter a The New York Times

Binární kód, ilustrační foto

Binární kód, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Sýrie virtuálně zaútočila na Spojené státy. Hackerům z organizace Syrian Electronic Army (SEA), která přímo podlehá syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, se podařilo před několika hodinami pozměnit údaje v doménových registracích domén Twitter.com, twimg.com a webů deníků The New York Times a The Huffington Post. Uživatelé však zásah takřka nezaznamenali.

Na Twitter účtu „hackerské“ skupiny SEA se objevilo krátké prohlášení, že je doména je nově pod její správou. Záznam z domény skutečně obsahoval Admin Name a Tech Name „SEA SEA“ a e-mailové kontakty směřující na adresu sea@sea.sy. Hlavní doména Twitteru ale zůstala po celou dobu funkční, k žádnému výpadku nedošlo. V současné době je už Twitter znovu v původním stavu.

Organizace SEA zároveň převzala doménu twing.com, kterou Twitter využívá k distribuci obrázků. Twitter později v oficiálním vyjádření potvrdil pouze změnu údajů u domény twimg.com. Příčiny ale neuvedl.

Současně s doménou Twitteru syrští hackeři napadli také domény deníků The Huffington Post a The New York Times (NYT). Zatímco prvně jmenovaný web už funguje, web NYT je dostupný pouze s obtížemi. „Timesy“ vydaly prohlášení, ve kterém zásah do doménových záznamů potvrdily. Vedení redakce současně varovalo své spolupracovníky, aby se vyvarovali posílání citlivých informací prostřednictvím pracovních e-mailů.

Minimální narušení provozu

Běžní uživatelé však útoky syrských hackerů takřka nezaznamenali. Cílem SEA pravděpodobně nebylo trvalé poškození zmiňovaných webů, ale pouze demonstrace síly, jak uvedla agentura Bloomberg. Podle mluvčího The Huffington Post Rhoadese Aldersona vedl zásah jen k „minimálnímu narušení provozu“. Podle Twitteru nebyly odcizeny žádné osobní údaje uživatelů sociální sítě.

Částé útoky Syrské Elektronické Armády

S útoky Syrské Elektronické Armády se potýkají světová média poměrně často. Během posledních měsíců syrští hackeři napadali především twitterové účty CBS, Al Jazeery, ale také agentur Associated Press (AP) a Reuters. V případě útoku na twitterový účet AP se hackeři nebáli vypustit falešnou zprávu, že v Bílém domě vybuchly bomby a zranily prezidenta Obamu.