Tábor rozdělí Brána času

Staré a nové centrum Tábora má od sebe oddělit monument. Sochař Albert Králiček tu chce postavit Bránu času.

Obal od sýra. Právě on odstartoval příběh sochy, který zdaleka není u konce a na němž se mají podílet i Táboráci. Obří monument ozdobí zrekonstruované Křižíkovo náměstí. Sochař Albert Králiček sem chce umístit Bránu času velkou tři krát tři metry.

S nápadem vytvořit sochu Králička oslovili táborští radní, zmenšený model Brány je zaujal. „Procházeli jsme se po městě, ale žádná z lokalit nebyla tou pravou. Kromě Křižíkova náměstí, které čeká přestavba,“ vysvětluje sochař, co ho na jih Čech přivedlo.

Náměstí podle něj leží na pomyslné přímce, odděluje historickou část města. Navíc nese jméno vynálezce Františka Křižíka a s ním pokrok, který měnil staré za nové. A takové rozhraní času i prostoru je prý pro plastiku ideální.

Samotná Brána času vznikla neplánovaně před rokem a půl. „Seděl jsem v ateliéru a v ruce mačkal červený vosk, původně obal od malých kulatých sýrů. Synovi ho bylo líto vyhodit,“ popisuje výtvarník Albert Králiček z Nové Paky. Právě zborcené plochy a otisky prstů se staly inspirací pro bránu. Navíc přibyla cesta.

Brána má prý důležitý význam. „Nejen architektonický, ale i ochranný. Je to symbol jistoty, průchod z prostoru do prostoru, z dimenze do dimenze. Může dělit historii od budoucnosti,“ vysvětluje autor.
Zatím existuje jen její model. Vnitřní kruh má být v reálu v noci osvícený a povede k němu více než čtyři metry dlouhá cesta. Za tmy také podsvícená.

Než se do Tábora plastika dostane, musí vzniknout v atelieru v Nové Pace ještě jeden model, ve skutečné velikosti. Poputuje na jih se speciálním týmem. Pak přijdou na řadu Táborští. „Každý, kdo bude mít chuť, může zanechat na plastice otisk těla,“ usmívá se Králiček, jenž se podílel i na libereckém aquacentru Babylon.

Novou podobu sejme tým do forem a odveze je zpět do ateliéru. Podle nich udělá sochař poslední odlitky. Bronzové nebo ze sklocementu. Teprve potom se Brána času ocitne na náměstí a technici ji nasvítí. Hotová může být v roce 2011.

Plastiku do návrhu zahrnuli i architekti Jana a Ladislav Stachovi, kteří mají novou podobu náměstí na starosti.