Tajné služby západních států prý používají metody kyberzločinců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marcie Casas CC BY 2.0 Flickr

Tajné služby pěti západních států pod vedením Spojených států prý používají všechny nástroje a přístupové metody, které jsou jinak běžné pro svět internetového zločinu. Systematicky a ve velkém rozsahu vyhledávají zranitelná místa počítačových systémů a využívají dosud neznámé bezpečnostní mezery. Za tímto programem nazvaným "Hacienda" údajně stojí kromě USA také Británie, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Tvrdí to německý odborný portál Heise Online.

Tyto tajné služby podle serveru ke své činnosti tajně používají počítače nic netušících uživatelů s cílem zatajit souvislost akcí s nimi samými.

Heise Online se odvolává na vyhodnocení důvěrných dokumentů tajných služeb z USA, Kanady a Británie, které provedly dva odborníci z mnichovské univerzity. Ti výsledky svého výzkumu přednesli dnes dopoledne na konferenci v bavorské metropoli Mnichově.

„Dosud neexistovaly žádné doklady, že tajné služby takovou měrou - početně i plošně - napadají servery z celého světa“, komentoval toto zjištění podle agentury DPA Jürgen Kuri, zástupce šéfredaktora Heise Online. Takovýto typ útoků je podle něj normálně doménou kyberzločinců a představuje de facto kolonizaci internetu.

Martin Půlpán: Kybersvět se stává drsným bojištěm. Česko není připravené