Takt jde v zápasech stranou

Vendula Přibylová z Uničova není z cukru. Hraje hokej s kluky v mladším dorostu.

Hokej je jen pro tvrdé chlapy. I když? Výjimkou potvrzující pravidlo je Vendula Přibylová z Uničova, která nastupuje za olomoucký mladší dorost. Je jedním z talentů českého ženského hokeje, doposud však hrála převážně v chlapeckých týmech.

Patnáctileté hráčce učarovala nejrychlejší kolektivní hra na světě již v dětství, když vyjela poprvé na led v Uničově.

„K hokeji jsem se dostala díky tátovi,“ říká hráčka, která nastupuje se stejně starými chlapci. Na rozdíl od svého otce však nezačala chytat. „Vždycky jsem si to chtěla vyzkoušet, ale nějak jsem se k tomu nedostala,“ pokračuje Přibylová, která nejraději nastupuje na levém křídle, případně na pozici středního útočníka.

Problémy se sprchami

Minulý ročník odehrála za šumperské Draky. Po jeho skončení přešla do Olomouce, kde ji šatna rychle přijala. „Kluci byli v pohodě. Už jsme proti sobě hrávali a s některými jsem se znala. Ale nějaké narážky byly, to je všude,“ říká s úsměvem mladá hokejistka.

Extraliga mladšího dorostu je pořádně tvrdá, musela už snést i několik ostřejších zákroků. Vždy však našla zastání u svých spoluhráčů, kteří se ji snaží chránit. „To se děje v každém týmu, když se něco podobného stane,“ míní.

Menším problémem pro realizační tým je šatna. Na domácím stadionu se převléká v ošetřovně. Při výjezdech ven však musí občas do kabiny s kluky. „To počkám, až odejdou,“ podotýká Přibylová s tím, že se sprchou je to stejné. Pokud není jiná možnost, tak počká, až se osprchují spoluhráči.

Jako dcera bývalého hokejisty si občas doma vyslechne i peprné hodnocení utkání.

„Táta mě často kritizuje a říká, že musím víc trénovat, ale společně s mámou mně hodně fandí,“ popisuje Přibylová. Při dotazu na hokejový vzor bez váhání odpovídá OE Patrik Kane z Chicaga Blackhawks. „Jde o drobného hráče, ale velmi šikovného,“ říká o svém oblíbenci, který se mimo jiné může pochlubit ziskem Stanley Cupu.

Dva hokejové světy

Přestože častěji je mladá nadějná hráčka vidět na ledě při utkáních s chlapci, zároveň nastupuje i v Karviné. Hraje tam za tým žen. „Loni jsem tam jezdila, co to šlo. V sobotu jsem hrávala za ženy a v neděli v Šumperku za dorost. Letos jezdím do Karviné méně. Odehrála jsem jen tři zápasy v extralize žen,“ říká Přibylová, která v nich nasbírala vynikajících jedenáct bodů za šest gólů a pět přihrávek. „Přechod je trochu problémový. Nechodí se do těla a celkově se hraje úplně jinak. Daleko méně silově, ale to mně zase tolik nevadí, protože nejsem typ, že bych někoho bořila,“ pokračuje Přibylová.

Jejím hlavním cílem je zúčastnit se mistrovství světa žen do osmnácti let, které se koná na přelomu roku. „Musím makat, abych se dostala na mistrovství světa, bude v Přerově a Zlíně. Snad mě trenér pozve,“ krčí rameny sympatická hráčka.

Ráda by navázala na úspěšné vystoupení v kategorii do patnácti let. „S reprezentací jsme vyhráli velký turnaj v PrazeLetňanech, kde jsme porazili všechny týmy. To byl velký zážitek,“ doplňuje Přibylová.