Talichův Beroun ohrozil požár

Vystoupení pražských konzervatoristů zahalil dým. Pod Českou pojišťovnou vzplála matrace.

Hasiči požár uhasili v několika minutách. Kouř zahalil interiér budovy České pojišťovny v úterý 20. října. Dvě hodiny před koncertem pražských konzervatoristů byl v sále zápach kouře tak intentzivní, že pořadatelé uvažovali o zrušení tohoto koncertu Talichova Berouna. Objekt nakonec hasiči s pomocí ventilátoru vyvětrali. Umělci z Prahy ale v obavách o své školené hlasy vystoupení zkrátili na necelou hodinu. Poté si desinfikovali hlasivky na účet města v bistru. Kouř se dostal do sálu České pojišťovny přes vzduchotechniku, která nasála hořící matraci ve výklenku pod budovou. Tam se s příchodem chladnějšího počasí stáhlo několik bezdomovců.

Zamoření od matra

Příčinu incidentu neodhalila městská policie, která k objektu přiběhla s halogeny asi dvě hodiny po požáru, ani osmatřicetiletý bezdomovec Marek Novák, který ve výklenku pod budovou bydlí už několik let. „Spal jsem, když mě vzbudili hasiči. Kdo to zapálil, vážně nevím,“ řekl Novák, kterého údajně policie zná dlouho a tudíž po něm nechce ani osobní doklady.
V neděli hořelo znovu, tentokrát přímo v budově pojišťovny. Někdo zapálil sklad jízdních kol společnosti Šírer. Hořelo také v bývalé poliklinice. „Za poslední týden jsme v Berouně likvidovali také několik požárů kontejnerů na plasty,“ řekl k událostem posledních dnů velitel berounských hasičů Tomáš Hradil.