Taneční hodiny od Pet Shop Boys se stále vyplatí brát

Britské elektronické duo Pet Shop Boys vystoupilo 13. srpna v Praze v rámci turné Electric World Tour, na němž představuje novou desku Electric. Na snímku zpěvák Neil Tennant.

Britské elektronické duo Pet Shop Boys vystoupilo 13. srpna v Praze v rámci turné Electric World Tour, na němž představuje novou desku Electric. Na snímku zpěvák Neil Tennant. Zdroj: ctk

Britské popové duo Pet Shop Boys se hned prvním singlem West End Girls dostalo v roce 1985 do čela hitparád. Od té doby především v osmdesátých a devadesátých letech se dočkalo uznání nejen na taneční scéně, ale na rozdíl od mnohých diskotékových ikon té doby i od příznivců jiných žánrů a alternativní hudby. Proč, o tom se mohli včera přesvědčit návštěvníci nedávno otevřeného koncertního sálu v pražském Forum Karlín.

Zpěvák Neil Tennant před měsícem oslavil kulaté šedesátiny a jeho souputník, klávesista Chris Lowe je jen o pět let mladší. Ani v pokročilejším – alespoň z popového hlediska – věku ale neztratili nic ze schopnosti předvést hudební show doprovázenou vkusnými laserovými a stroboskopickými efekty, futuristickými převleky a obleky a dvěma gumovými tanečníky často v silně dadaistických úborech.

To vše doplnily projekce za muzikanty a po část koncertu i před nimi na průhledném plátně pokrývajícím celou šířku i výšku koncertní scény. Bylo tomu tak od úvodní Axis z nového loňského alba Electric až po závěrečnou Vocal ze stejného alba, kterou duo dokazuje, že i po třech desítkách let je schopno svým dynamickým rytmem strčit do kapsy kdekterého až o dvě generaci mladšího kolegu z taneční scény.

Ke spokojenosti dvou tisícovek letitých, ale i řady výrazně mladších návštěvníků samozřejmě dopomohly dávné, ale stále nezapomenuté hity jako It´s a Sin, Rent, Suburbia či Domino Dancing. Nechyběla ani coververze písně Village People Go West, kterou duo vyjádřilo podporu homosexuální komunitě; ostatně včerejší koncert byl součástí doprovodného programu nadcházejícího pražského pochodu homosexuálů Prague Pride. A k tomu si ještě mohli dovolit lahůdky typu taneční verze Svěcení jara Igora Stravinského.

Celý koncert sice skončil po hodině a půl, do nichž ovšem dokázali Tennant a Lowe vměstnat přes dvě desítky písní, kterými potvrdili, že taneční hodiny pro mladší i pokročilé od Pet Shop Boys se prostě stále vyplatí brát.

Pet Shop Boys
Forum Karlín
Hodnocení: 80 procent