Taryn Simonová odkryla neviděné

Taryn Simonová odkryla neviděné

Taryn Simonová odkryla neviděné Zdroj: galerie rudolfinum

Premiéra americké umělkyně v Česku dopadla skvěle. Tuzemským divákům představila své vidění světa v šesti cyklech.

Galerie Rudolfinum hostí newyorskou umělkyni Taryn Simonovou, která v České republice vystavuje poprvé. Promyšlenost uměleckého konceptu diváka jen utvrdí, že Simonová je originální výtvarnicí, jež si výstižně a jasně razí cestu k tomu nejsyrovějšímu jádru bez předsudků a iluzí.

V rozlehlých sálech galerie je umístěno šest cyklů fotografií a videí z let 2007 až 2014. Výstavu otevírá soubor s názvem Terénní průvodce po ptactvu Západní Indie, ve kterém se Simonová stylizuje do ornitologa Jamese Bonda. Ian Fleming, tvůrce agenta Jamese Bonda, si pro 007 jméno amerického vědce vypůjčil. Autorka studuje všechny filmy s Bondem a klasifikuje ptáky, kteří se náhodou na scéně objevili nebo se připletli do záběru. Zaměřuje svoji pozornost na šum v okolí, nutí diváka, aby zaostřil svůj pohled mimo těžiště hlavní scény.

Umělkyně vytvořila precizní úvahu o nové přírodě, která se nachází v alternativní realitě s fiktivním špionem, který si přivlastnil ornitologovo jméno.

Dalším výstižným cyklem je Kontraband, který představuje fotografie zadržených či zabavených věcí cestujících na Letišti J. F. Kennedyho v New Yorku. V tomto případě snímky reflektují dva protipóly – luxusní nadbytek vnímaný jako kabinet kuriozit a nelegální pašování vyvolávající konspirační teorie.

Cyklus Americký index skrytého a neznámého sestavuje inventář toho, co je ukryté za hranicemi Spojených států. Simonová zkoumá pomocí dokumentace vědu, vládu, lékařství, zábavu, přírodu, bezpečnost a náboženství. Tento soubor rešerší je asi nejhlubším projevem celého konceptu výstavy, v němž se poodkrývají utajované, zvrácené, násilné a někdy až ohromující pravdy, jež se na první pohled jeví jako umělecký záznam fotografií, grafického designu a textu inspirovaný příběhem, jenž se neudál.

Výjimečnost této výstavy je vystižena v nutkavém zaměření na hranici mezi realitou a fikcí, důvěryhodným a neuvěřitelným, viděným a neviděným.

Taryn Simon
Galerie Rudolfinum
Kurátor: Michal Nanoru
Výstava trvá do: 10. července
Hodnocení: 90 %