Tatínek na sále? V socialistické porodnici jev z říše snů

Mnohalůžkové pokoje pro maminky, dětské „vánočky“ na vozících. Standardní obrázek ze socialistické porodnice.

Budoucí matky za socialismu musely takříkajíc držet pusu a krok. Rodily podle bydliště, výjimka mohla být jen ze známosti. Na mnohalůžkové pokoje sestry přivážely děti jen na kojení a návštěvy tam netrpěly. Tatínek u porodu byl tehdy jev z říše snů.

„Vzpomínám, jak jsem v roce 1986 na rušné ulici u krčské porodnice vzhlížel k zavřenému oknu, kde mi žena ukazovala něco, co připomínalo velkou pannu. Naživo jsem syna uviděl až za pět dnů, kdy manželku propustili,“ vzpomíná na standardní praxi Josef Souček z Modřan.

S rodičkami se nemazlili

Jako na pásu běžel provoz v porodnicích zejména v sedmdesátých letech, i díky bombastické propagaci mateřství. Straničtí funkcionáři hecovali mladé dvojice, aby přispěly svou hřivnou k dosažení kýžené mety – patnácti milionům obyvatel. Na svět přicházely silné populační ročníky takzvaných Husákových dětí.

„Ležela jsem na takzvané hekárně v nemocnici na Bulovce a v pravidelných intervalech křičela, protože bolesti nešly vydržet. Nikdo si mě ani nevšiml, jen jedna nervózní sestra mě přiběhla vyplísnit. Prý jako vysokoškolačka musím vědět, co takový porod obnáší,“ popisuje Alena Sedláčková svou trpkou zkušenost z roku 1977.

I tehdy záleželo na lidech

Marie Málková zase nikdy nezapomene chvíle, kdy jí vyvolávali první porod. „Několik hodin jsem ležela na kapačce a uprostřed noci se mi rozběhly stahy. Byla jsem vyděšená, nikde ani noha. Nemohla jsem se nikoho dovolat, aby mi kapačku stopnul,“ vzpomíná třiapadesátiletá žena a jméno porodnice si raději nechává pro sebe.

Ale i v tehdejším zdravotnictví záleželo na lidech. Sedmačtyřicetiletá Iva Vačkářová nedá dopustit na nemocnici U Apolináře, kde v roce 1986 přivedla na svět prvního syna. „Přišla jsem tam tři týdny před termínem a doktor mi povídá: milá paní, večer odrodíme. A měl pravdu. On i sestry se ke mně chovali skvěle. Jako jedni z prvních tam už tehdy měli rooming-in, takže jsem mohla mít malého u sebe,“ říká Vačkářová.

Snesou jim modré z nebe

Dnes, kdy padla „spádovost“ a porodnice si konkurují, se všude snaží snést budoucím maminkám doslova modré z nebe. Ženy si mohou zvolit epidurální analgezii, odmítnout klyzma (dříve klystýr), holení nebo nastřižení hráze.

„Když to přeženu, kdyby ženy chtěly rodit v polohách exotických kultur, tak jim to umožníme,“ říká vedoucí porodního sálu nemocnice v Podolí Alena Měchurová. Podle ní je nyní dovolené prakticky vše s jedinou podmínkou, a to, že přání budoucí matky neohrozí zdraví dítěte, ani její.

„Přijímáme mnoho žen, které si přinesou svoje porodní plány stažené z internetu. Respektujeme i taková přání jako rodit bez zásahů zdravotníků. Jen požadavek, abychom během porodu plod nemonitorovali, nemůžeme kvůli jeho bezpečí akceptovat,“ doplňuje Měchurová.

Soukromí jen vzácně

Její kolega z Thomayerovy nemocnice primář Tomáš Peterka poukazuje zase na benefity, vyplývající z pokroku medicíny. „Za uplynulých dvacet let se významně rozvinula ultrazvuková diagnostika a další vyšetřovací metody, jimiž dokážeme určit stav plodu. Přibylo účinných léků včetně těch na bolest,“ připomíná Peterka, který před listopadem působil v nemocnici U Apolináře.

„Vzpomínám si, že jsme tam měli na oddělení šestinedělí i třináctilůžkový pokoj. Na sále byly čtyři porodní postele, a když se tam sešlo víc rodiček, rázem měly po soukromí,“ dodává Peterka.

Vše si řeknou na netu

Špatné zážitky způsobené „lidským faktorem“ nicméně hrozí stále. Jedné čerstvé matce se nedařilo kojení, její novorozená dcera navíc po každém pití zvracela. Zdravotní sestra ženu povzbudila slovy: „Ani se nedivím, že vaše dítě po kojení blinká. Mně se chce taky, když vidím ty vaše nalitý prsa.“ Tak popsala nedávný zážitek z nejmenované pražské nemocnice matka v internetové diskusi.

Dnešní personál v porodnicích musí počítat s tím, že se veřejnost o podobných případech dozví. Matky si v internetových diskusích všechno řeknou.

A kde v Praze matky rodí nejraději? Z jejich hlasování na serveru mojeporodnice.cz vycházejí nyní jako nejlepší porodnice v Motole, na Bulovce, v Podolí a v Krči.