Tauchen prý byl hodný kluk

Recidivista na útěku se zastřelil zhruba dvě stě metrů od svého rodného domu.

Jako o hodném a milém klukovi mluví starší lidé v Hajanech na Strakonicku o Pavlu Tauchenovi. Ten minulý týden s pomocí své manželky Dagmar utekl přímo z pout vězeňské stráže. I přes původní policejní spekulace, že pár zamířil do sousedního Německa, se Tauchen vrátil do rodných Hajan. Tam jej dostihla zásahová jednotka. V koncích a s představou dlouholetého kriminálu vytáhl Tauchen pistoli a vpálil si kulku do hlavy. Policejní psovod pak zasáhl do hrudníku i jeho ženu. Ta přežila s těžkým zraněním, recidivista byl na místě mrtvý.

„Pořád tomu nemůžu uvěřit. Byli jsme taková klidná vesnice. Pavla si pamatuji z dětství. Byl to hodný, milý kluk. Dětí se nestranil, všichni si spolu hráli,“ řekla žena, která bydlí v blízkosti jeho rodného domu. V něm prožila celý život Tauchenova babička. V současné době je však prázdný, protože trestancovi rodiče se před více než dvaceti lety odstěhovali k Praze. Tauchen, rozený Gregorič, prožil polovinu svého života za mřížemi. Soud ho tam poslal celkem třináctkrát. Skoro pokaždé šlo o majetkovou trestnou činnost a muž odcházel s několikaletými tresty. V době, kdy byl na svobodě, našel si o patnáct let mladší ženu Dagmar, pracovnici jednoho z nejluxusnějších pražských hotelů.

Té nevadila jeho kriminální minulost a i přesto, že Tauchen čekal ve vazbě na další soud, si ho vzala. A společně začali plánovat útěk. Podle některých informací se domluvili přímo v soudní síni, kdy soudkyně manželům povolila krátkou rozmluvu. Česká Bonnie svého Clydea dostala na svobodu s pistolí v ruce, když jej eskorta vedla z ošetření v plzeňské fakultní nemocnici. Jejich útěk ale trval jen třicet hodin. A Dagmar Tauchenové teď hrozí mnohaleté vězení.