Techmania v Plzni aneb jak funguje příroda

Techmania

Techmania Zdroj: Techmania

První science centrum v České republice - plzeňská Techmania - oslavilo své šesté narozeniny a zároveň první narozeniny svého 3D Planetária, které nově promítá na kupoli zeměkoule nad hlavami diváků původní 3D film Hluboký vesmír.

Svou novou podobu získal unikátní projekt názorného vzdělávání dětí, mládeže a jejich rodičů letos na jaře, kdy po rozsáhlé rekonstrukci nejstarší části areálu Škodovky Techmania otevřela novou expoziční halu s dílnami, laboratořemi a klubovnami. Byl tak dokonán proces proměny průmyslových hal 19.století v moderní centrum neformálního vzdělávání 21.století.

„Techmania se nyní zaměří zejména na rozšíření své nabídky mimoškolního vzdělávání pro svoji nejsilnější cílovou skupinu: rodiče a děti,“ říká ředitel Techmania Science Center Vlastimil Volák. „A bude dál rozšiřovat a hlavně obměňovat svou nabídku“.

Techmania Science Center nabízí zábavu a poučení v expozicích Malá věda, Vodní svět, Edutorium, Obnovitelné zdroje energie, Optika, Historie průmyslu v Plzeňském kraji a Vesmír, brzy k nim přibudou další vzdělávací, ale současně hravé expozice Filmohraní a Mathathlon. Pro mladé návštěvníky slouží fyzikální, biologická a chemická laboratoř a dílny.

TechmaniaTechmania | Techmania

Největším hitem centra se stala Kriminálka TSC, kde si lidé mohou vyzkoušet metody forenzní vědy při vyšetřování zločinu. Nosným tématem letošního podzimu je vesmír. Návštěvníci dílen pomáhají zachránit posádku Apolla 13, ve fyzikální laboratoři zkoumají osvětlenost jednotlivých planet sluneční soustavy, v chemické studují složení vzorku ledu z komety a v biologii hledají odpověď na otázku, v jakých podmínkách může ve vesmíru přežít zárodek života.

3D planetárium hravě strčí do kapsy všechna 3D kina i v největších multiplexech: promítá se v něm totiž na oblohu neboli interaktivní globus Science On a Sphere nad hlavami diváků. Plzeňští natočili svůj vlastní 3D film Hluboký vesmír, jenž diváky dovede až na práh dosud prozkoumaného vesmíru. Lze se tu podívat i na skutečnou oblohu novými špičkovými astronomickými dalekohledy.

TechmaniaTechmania | Techmania