Techmania v Plzni chystá novinky v expozicích

Techmania Science Center v Plzni

Techmania Science Center v Plzni Zdroj: Profimedia.cz

Zcela novou expozici zaměřenou na "filmohraní", která skrze tvorbu filmu a obrázků přiblíží zejména optiku, dále novinku seznamující netradičně s čistou matematikou i rozšíření jedné ze současných expozic nabídne ještě letos Techmania Science Center v Plzni.

Areál věnovaný popularizaci vědy a techniky, jenž má na ploše 6500 m2 15 interaktivních výstav, chce mít stále aktuální témata, ročně potřebuje přilákat 200.000 lidí.

„Snažíme se obnovovat všechny expozice, které tu jsou. V tuto chvíli například rozšiřujeme Editorium, zaměřené na fyziku. Na podzim přibude expozice orientovaná čistě na matematiku, kde ji ale ukážeme na spojení s atletikou,“ uvedl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Podle Voláka budou menší expozice v Techmanii přístupné týdny až pár měsíců, velké půl roku až rok. „Ty, jejichž kapacita se pro region vyčerpá, poskytujeme jinam. Životnost expozice je zhruba deset let,“ řekl.

Techmania Science Center v PlzniTechmania Science Center v Plzni | Profimedia.cz

Velkých interaktivních bloků, každý na ploše v řádu set metrů čtverečních, má nyní Techmania devět, menších šest. Návštěvníky láká například velká výstava Člověk a zvíře, kde si na ploše 800 m2 každý může otestovat dynamiku svého oka s orlím zrakem, vyzkoušet frekvenci sluchu v porovnání s delfíny atd. Kombinační schopnosti, postřeh, zručnost i paměť rozvíjí menší expozice MáToHáček, tedy kolekce tří desítek hlavolamů, kreativních stavebnic a vědeckých hraček atd.

Rozpočet na provoz centra je 40 milionů korun, z toho polovinu se vydělá samo, druhou získává od partnerů, tedy města Plzně a Plzeňského kraje i velkých firem. „Protože průměr na jednotku vstupenky se pohybuje kolem 100 Kč, potřebujeme ročně 200.000 návštěvníků. To se nám daří plnit,“ uvedl Volák. Letos od začátku roku Techmanii navštívilo přes 70.000 lidí, hlavní budova se po výrazném rozšíření ale otevřela až v dubnu.

Techmania Science Center v PlzniTechmania Science Center v Plzni | Profimedia.cz

Techmania zaměstnává 144 lidí, z toho 80 je na plný úvazek. Kromě pracovníků na zajištění provozu má i svůj tým vývojářů. Ten tvoří didaktici, metodici z pedagogické fakulty, kteří navrhují, co by v které expozici mělo být, aby zůstala zachovaná vyváženost mezi hravostí a její vzdělávací funkcí. Tým by měl každý rok připravit novou expozici.

Kromě interaktivních výstav nabízí Techmania špičkově vybavené laboratoře pro školy i veřejnost, klubovny, dílny, show, workshopy, projekce a velké zázemí pro občerstvení a odpočinek. Od listopadu 2013 komplex Techmania tvoří také 3D planetárium.