Technologická symfonie. V Praze pracovalo najednou tisíc 3D tiskáren, trhly světový rekord

3D tiskárny, vyskládané jedna vedle druhé

3D tiskárny, vyskládané jedna vedle druhé Zdroj: Michal Tomeš, E15

Pro test společnost shromáždila více než tisícovku tiskáren
Před samotným zahájením pokusu o rekord proběhla důkladná kontrola a zahřátí tiskáren
Tiskárny se nacházely na jakémkoliv volném místě
Pokus o rekord v podání tiskáren Prusa
Běžící tiskárny
21
Fotogalerie

Celkem 1096 trojrozměrných tiskáren tisklo ve stejnou chvíli v pražských Holešovicích. Jednalo se o světový rekord, kterému doghlíželi také komisaři, jež potvrdili zápis do Guinessovy knihy rekordů. Za počinem stojí české společnost Prusa Research, která patří mezi přední firmy v oboru trojrozměrného tisku. Prohlédněte si fotogalerii.

Pro potřeby zdolání rekordu společnost zapojila jak tiskárny ve svých kancelářích, tak ve výrobní hale. Zde Prusa běžně vyrábí díly až pro tři stovky nových tiskáren. Více než tisícovka strojů tiskla plastové díly, které po sečtění poslouží k výrobě mozaiky v sídle společnosti.

"Na naší farmě vytiskneme každý den díly pro až pro 300 nových 3D tiskáren. Zároveň doslova v každé kanceláři ve firmě najdete jednu nebo více tiskáren, a to včetně místnosti účetních nebo nákupčích. Rekord je takovým připomenutím toho, jak univerzální může 3D tisk být - používat jej můžete ve výrobě, v prototypování i čistě pro radost a zábavu," uvedl generální ředitel Prusa Research Josef Průša.

Prohlédněte si fotogalerii:

Podnik byl založen v roce 2012 a v roce 2018 byla v Deloitte Technology Fast 50 vyhlášena nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě s růstem o 17 118 procent.

Firma Prusa Research ročně vyrobí asi 130 tisíc tiskáren a na celosvětové produkci se podílí asi deseti procenty. Obrat firmy, která vznikla před sedmy lety přesahuje miliardu korun.