Telefon nabitý za 30 sekund? Z fikce se stává realita

mobilní telefon s akumulátorem od StoreDot

mobilní telefon s akumulátorem od StoreDot Zdroj: StoreDot

Nabít si mobilní telefon během třiceti sekund. To už není pouhý divoký sen všech majitelů chytrých telefonů, závislých na dennodenním několikahodinovém nabíjení. Izraelská vývojářská firma StoreDot totiž nedávno na Microsoft Think Next Symposiu v Tel-Avivu představila prototyp baterie, kterou lze opravdu nabít během půl minuty.

Jak je vidět z přiloženého videa, nová baterie není zatím z nejmenších – velikost připojeného mobilního telefonu totiž zhruba čtyřnásobně překračuje a ani její kapacita zatím není srovnatelná s běžnými aktuálně používanými akumulátory. Inženýři ze StoreDot nicméně věří, že do tří let budou trhu schopni nabídnout plnohodnotný kus.

Akumulátor pracuje na základě takzvaných nanoteček – zhruba dva nanometry velkých krystalů peptidových molekul. „Celá výroba je ekologická, poměrně jednoduchá a hlavně levná, zmíněné krystaly se totiž skládají samovolně na základě jednoduchého biomechanismu,“ vysvětlil pro web TechCrunch jeden ze zakladatelů StoreDot Doron Myersdorf.

StoreDot založil v roce 2012 a původním cílem výzkumu firmy byl vývoj nových typů paměťových článků, výzkum se však samovolně stočil směrem k bateriím, kde vývojáři viděli větší potenciál materiálů, s nimiž pracovali.