Telefónica uspěla v boji o deset miliard se slovenskou firmou

Tuzemský telekomunikační lídr – společnost O2 – uspěla ve svém boji se slovenskou společností Bell Trade, která po ní požadovala 9,7 miliardy korun. „Ústavní soud Slovenské republiky dal v mnohamiliardovém sporu se společností Bell Trade za pravdu operátorovi O2,“ uvedl mluvčí O2 Hany Farghali.

Farghali také dodal: „Soud vyhověl ústavní stížnosti, kterou O2 podalo a konstatoval, že usnesení Krajského soudu Bratislava, které ponechalo věc v jurisdikci slovenských soudů, bylo vydáno v rozporu se slovenskou ústavou.“

Verdikt ústavních soudů podle Farghaliho znamená, že bratislavský soud se „bude muset případem zabývat znovu v mantinelech rozhodnutí Ústavního soudu, což v praxi znamená, že celý případ na Slovensku končí.“ Soudní spor o gigantickou sumu budou nyní posuzovat české soudy.

Podle slovenského listu SME Ústavní soud SR uvedl, že v případu došlo ve vztahu k O2 k porušení práva na soudní ochranu, práva na zákonného soudce a spravedlivé soudní řízení.

Spor o pohledávky

Důvodem žaloby na O2 o astronomickou sumu jsou sporné pohledávky založené na tvrzení, že tuzemská telekomunikační společnost (tehdy její předchůdce Český Telecom) uzavřela v roce 2002 smlouvy s firmou RVI na projekty v oblasti informačních technologií.

„Byla tam plnění, které se měly uskutečnit v letech 2002 až 2012,“ sdělil již dříve listu E15 jednatel Bell Trade a advokát Milan Fulec. Konkrétně mělo jít o Projekt Radnice ONLINE a Projekt koncové terminály. „Společnost neuznává jakoukoliv pohledávku uplatňovanou společností Bell Trade,“ uvedl již dříve mluvčí O2 Hany Farghali.