Test: 6:1 pro nepoctivé

Redaktoři týdeníku Sedmička „ztratili“ na sedmi frekventovaných místech v Kolíně peněženky. Vrátila se jim jediná.

Poctiví lidé v Kolíně vymřeli. Alespoň to vyplývá z testu týdeníku Sedmička, který se v minulých dnech odehrál v ulicích města.
Ze sedmi peněženek, které redaktoři „ztratili“ na frekventovaných místech, se vrátila jediná. Přitom v každé z nich kromě peněz, fotografií a prošlých identifikačních karet byla i vizitka s kontaktem na majitele. Určit jej bylo snadné.
„Vycházel jsem z nádraží a všiml si peněženky na zemi. Nebylo těžké přijít na to, komu patří,“ řekl Jindřich Kováč, když zavolal redaktora, o jehož identitě poctivec netušil.
Nikdo další se do uzávěrky vydání nepřihlásil. Jisté je, že peněženky někdo našel. Na místě, kde ji redaktoři „nastražili“, nebyla po sedmi dnech ani jedna. Anonymní nálezci tím porušili zákon. „Občanský zákoník nařizuje každému, kdo najde ztracenou věc, aby ji vrátil vlastníkovi. Pokud není možné jej určit, musí ji odevzdat úředníkovi obce,“ říká Jarmila Vlachová z radnice v Kolíně.
„Poztrácené“ peněženky nechali redaktoři na nejrušnějších místech Kolína, tedy i na autobusovém nádraží, u divadla či na Karlově náměstí. Právě v centru města předminulé úterý redaktor jednu z peněženek pohodil. A když o třicet minut později to samé místo zkontroloval, na místě už nebyla.

Víc peněz, větší pokušení

„Kdybych našel peněženku bez peněz, předal bych ji policistům. Ale kdyby v ní byla vyšší částka, zhruba od tisícovky výš, asi bych si ji nechal,“ řekl anonymně jeden z obyvatel Kolína.
Strážníkům městské policie v Kolíně lidé od začátku roku přinesli zatím třináct nalezených peněženek. „Pokud objevíme doklady, pokusíme se kontaktovat majitele. V opačném případě pošleme peněženku pracovníkům agendy ztrát a nálezů městského úřadu,“ tvrdí zástupce šéfa městské policie v Kolíně Zbyněk Verfel.
Peněženku „opatrují“ na radnici půl roku. Pokud se majitel nepřihlásí, úředníci ji zlikvidují. „Peníze z ní pošleme na účet města,“ říká Jarmila Vlachová z odboru hospodářské správy Městského úřadu v Kolíně. Jen zřídka se podle úřednice stane, že spolu se ztracenou peněženkou přinesou lidé i větší obnos peněz. Městští strážníci letos našli „rekordní“ peněženku s dvěma tisíci korun. „To nám přinesli peněženku, kde byly dokonce tři tisíce,“ tvrdí Jitka Beníšková z informačního oddělení Českých drah v Kolíně.

Pohotová obsluha

Z bleskové ankety týdeníku Sedmička v ulicích Kolína také vyplývá, že lidé se při ztrátě peněženky téměř ihned smíří s tím, že peníze či doklady už neuvidí. „Přišel jsem už o dvě peněženky. Byť v nich nebylo moc peněz, nikdo se mi neozval,“ říká Lukáš Jarolímek. Kolíňák Kamil Hubáček měl víc štěstí. „Ztratil jsem tři, našla se jediná. Zapomněl jsem ji na kapotě auta, když jsem tankoval. Obsluha čerpačky mi krátce poté volala. Ale jen díky tomu, že jsem měl v peněžence vizitku s kontaktem na mě,“ tvrdí pětapadesátiletý lakýrník.