Test hřišť: bodují houpačky

Jsou dětská hřiště skutečně pro děti? Sedmička je v Ústí otestovala se sedmiletou školačkou.

„Mně se líbí ty houpačky,“ opakovala při návštěvě dětských plácků v Krásném Březně, na Severní Terase i v městském centru sedmiletá Barbora Haklová z Teplic.
Právě tu vybrala Sedmička, aby vyzkoušela ústecká hřiště. Prvňačku doprovázela její maminka Gita. Zatímco sídlištní prolézačky z osmdesátých let mezi domy ve Voskovcově ulici školačku příliš nezaujaly, k hřišti s dřevěnou lodí a prolézacím hradem v centrálním parku na Severní Terase utíkala.
„V Teplicích máme také pěkná hřiště, ale takovýhle areál tam Barborka nenajde,“ komentuje nadšení své dcery Gita Haklová.
Dětských hřišť je v krajském městě šestasedmdesát. Za více než deset let radní čtyř městských obvodů na jejich modernizaci odsouhlasili pětatřicet milionů korun.

Pozor na nedopalky

Test Sedmičky ukázal, že je na hřištích celkem pořádek. Dítě tu nenarazí na psí výkaly, rodiče si ale musí dát pozor, aby si jejich potomek nehrál s cigaretovými nedopalky.
„Asi se tu moc neuklízí a koše jsou zřejmě daleko,“ ukazuje na blízké sloupky s nádobami na odpadky Vladimír Boček u hřiště za cukrárnou Barborka v městském centru. A tvrdí, že mu chybí větší zabezpečení. „Večer je to o strach, na prolézačky nebo kolotoč se nahrnou výrostci. Kolotoč už skoro rozbili, téměř se netočí,“ dodává