Tichá noc? Vánoce jsou plné hudby

Hudebníci nemají volno ani o Vánocích, a tak mohou Pražané zajít na spoustu atraktivních koncertů.

Kdo se bál, že o Vánocích přijde o kulturní zážitky, nemusí mít strach. V hlavním městě se koná mnoho zajímavých vánočníchni „nevánočních“ koncertů. Například Michal David ale své vystoupení kvůli státnímu smutku za úmrtí Václava Havla přesunul na jindy.

Pražané si ještě před Štědrým dnem užijí Anetu Langerovou. Ta vyrazila na své nejnovější turné s názvem Pár míst tour. „Jde o speciální akustické turné po českých a moravských historických městech. Spousta fanoušků si totiž přála vidět Anetu v intimnějším prostředí a v netradičních místech, takže se v prosinci neobjevíme v tolika městech. Z toho ostatně vychází i název tour Pár míst,“říká manažerka Langerové Kristina Horáčková.

Znamená to, že se koncerty konají v menších sálech s omezeným počtem míst a prostory se dokonce vybíraly ve spolupráci s radnicemi. Aneta Langerová na koncertech vystupuje s akustickou kytarou.
Doprovází ji piano a smyčcové trio. V Praze vystoupí 22. a 23. prosince v kině Bio Oko.

Ve stejné době měl hrát i Michal David, který však svůj megakoncert v Lucerně kvůli státnímu smutku rušil a odehraje je v jiných termínech, které v době uzávěrky Sedmičky ještě nebyly známé. Koncerty ze stejného důvodu zrušilo Talichovo kvarteto.

A program omezila i skupina Tři sestry. Ta v Paláci Akropolis zrušila čtvrteční koncert a vystoupí jen v pátek 23. prosince.

Vážná hudba

Na vážnější notu se mohou lidé naladit v pátek 23. prosince, kdy se v Národním divadle uskuteční vánoční koncert slavné americké jazzové vokalistky Mary Stallingsová. Narodila se v San Franciscu a byla nejstarší z jedenácti dětí. Zpívat začala už po dokončení střední školy a spolupracovala za celou svou kariéru se spoustou známých jazzových hudebníků. Svou první jazzovou cenu ale dostala až v roce 2006. Na svém Vánočním koncertu v Praze bude zpívat převážně své nejlepší písničky. „Bude mi ctí vystupovat na místě, kde je mír mnoho let součástí občanské cti, protože hudba má přinášet našim duším klid a mír,“ nechala se slyšet Mary Stallingsová v souvislosti se svým vystoupením v Národním divadle.

Ani přímo na Štědrý den nebudou hudební nadšenci ochuzeni. V kostele svatého Josefa v Praze 1 se bude konat Vánoční koncert ve Staré Praze. Poblíž stojí také kostel svatého Jiljí, kde se uskuteční Slavnostní vánoční koncert a zajít mohou také na pravidelný Štedrovečerní koncert v Národním muzeu. Jde o sérii hodinových adventních a vánočních vystoupení a na Štědrý večer si tak mohou lidé poslechnout Mozarta, Verdiho, ale i vánoční písně a koledy v podání špičkových interpretů z Národního divadla v doprovodu České filharmonie.

V pondělí 26. prosince se pak mohou lidé znovu vypravit do Národního muzea na Vánoční koncert opera show, což bude speciální operní vystoupení na hlavním schodišti muzea.

Součástí mezinárodního hudebního festivalu České doteky hudby bude speciální koncert 27. prosince také v pražském Rudolfinu. Komorní orchestr Pavla Haase zahraje Nokturno od Antonína Dvořáka, ale i serenády a italské koncerty od takových autorů jako Vivaldi, Marcello, Mozart nebo Čajkovskij.

Ve středu 28. prosince mohou lidé navštívit v kostele svatého Františka v Praze 1 speciální vystoupení, při němž se bude zpívat a hrát výběr světových a českých koled. Ve stejný den se koná v Barokním knihovním sále akce Barokní podvečery, při které se bude hrát vánoční hra s loutkami České Vánoce.

VÁNOČNÍ KONCERTY

• 22. a 23. prosince – Aneta Langerová v Bio OKO, Praha 7
• 23. prosince – Tři sestry v Paláci Akropolis, Praha 3
• 23. prosince – Mary Stallings: Vánoční koncert v Národním divadle, Praha 1
• 24. prosince – Vánoční koncert ve Staré Praze, kostele sv. Josefa, Praha 1
• 24. prosince – Slavnostní vánoční koncert v kostele sv. Jiljí, Praha 1
• 24. prosince – Štědrovečerní koncert v Národním muzeu, Praha 1
• 26. prosince – Vánoční koncert opera show v Národním muzeu, Praha 1
• 28. prosince – Výběr světových a českých koled v kostele sv. Františka, Praha 1
• 28. a 29. prosince – Barokní podvečery: České Vánoce v Barokním knihovním sálu, Praha 1