Ticho za zdmi rozčeří Lety mimo

V Kosmonosích bude v neděli 29. srpna sedmý ročník Festivalu na kopečku.

Pacient, nebo návštěvník? V areálu psychiatrické léčebny v Kosmonosích to nebude jednoduché poznat. Podobně jako má pražský ústav v Bohnicích svůj festival Mezi ploty, koná se už sedmým rokem v kosmonoské léčebně Festival na kopečku.
„Obě události mají společnou vizi. Snaží se alespoň částečně přiblížit život v léčebně lidem zvenčí, kladou důraz na prolínání a seznamování se s druhým břehem, který může být mnohem blíže, než se zdá na první pohled,“ říká Inka Jabůrková z boleslavského infocentra, které se na organizaci festivalu podílí.
Všichni účinkující na akci vystoupí zadarmo. Výdělek pomůže zlepšit život pacientů v léčebně.
„Když jsme na festivalu hráli naposledy, pěkně se tam o nás starali a celkově bylo všechno v pohodě. Takže rádi znovu podpoříme dobrou věc a honorář v tomto případě neřešíme,“ vysvětluje Lukáš Klofec z kapely Lety mimo, jež letos na akci vystoupí.
Koncertu bez alkoholu, který nesmí stejně jako drogy v areálu léčebny požívat návštěvníci ani účinkující, se nebojí. Zkušenost už kapela má z pražských Bohnic.

Nealkoholická zábava

„Hráli jsme mnohokrát na festivalu Mezi ploty, kde se také čepovalo jen nealkoholické pivo. Náš tehdejší bubeník o tom nevěděl a myslel si, že pije alkoholické. Strašně se opil, aniž by tušil, že si to vlastně celé vsugeroval. Dobrou náladu měla samozřejmě na svědomí tamější skvělá atmosféra,“ vypráví čtyřiatřicetiletý kytarista a zpěvák, kterého fanoušci kapely znají jako Lookyho.
„Aspoň nám nebude druhý den špatně,“ dodává Looky.
Kromě Letů mimo, jež jsou v programu letošního ročníku nejznámější skupinou, na festivalu zahrají převážně kapely z okolí. Předvedou se Six Pastels, Vlasatý žárovky, Bank Holiday, Durmančiny bylinky, De Ska Band či Metallica revival.

Divadlo i šermíři

Návštěvníci si užijí také vystoupení skupiny historického šermu Mordýři, bubnování formace Kokodan a představení Blbec k večeři Divadelního spolku Větry či pohádku Jak se Honza stal málem králem v podání souboru Hvězdičky z Benátek nad Jizerou.
V areálu najde místo také relaxační stan, stánky s občerstvením, čajovna či skákací hrad pro děti. Příchozí uvidí ukázky prací pacientů a některé z nich si mohou koupit.
„Začátek akce bude jako vždy v pravé poledne a vstupné symbolická stokoruna,“ říká Jabůrková. Za děti dají rodiče padesátikorunu, do pěti let vstoupí zdarma. Festival skončí v osm hodin večer.