Tipy na víkend: Rašínovo nábřeží v Praze bude patřit cyklistice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Město na kole je název pestré přehlídky všeho, co souvisí s trávením volného času v sedle kola. Na náplavce vltavského Rašínova nábřeží se uskuteční ode dneška do neděle 22. dubna.

Třídenní program nabídne mistrovství České republiky v minirampě, adrenalinové exhibice nejlepších tuzemských jezdců, northshore dráhu ve výšce pěti metrů nad zemí, Flatland BMX (disciplína, v níž se na kole dělají triky na rovné, hladké zemi) v kontrastu s cyklistickou akrobacií, zápas v kolové, propracovanou dětskou dráhu, workshopy a mnoho dalšího. Vstup na akce Městona kole je zcela zdarma.

za kulturou

Na zámku v Pacově je v období od 28. března do 13. května k vidění mezinárodní putovní výstava „Světové dědictví v hloubkách Země – Kras, jeskyně a speleologie“. Výstava je společný maďarsko-slovenský projekt, který má za cíl seznámit veřejnost s unikátním krasovým územím ležícím na hranici Slovenska a Maďarska. Toto území bylo prohlášeno organizací UNESCO za světové dědictví. V rámci domácí prezentace bude projekt doplněn o veřejnosti zpřístupněné jeskyně, exponáty prezentující kras, jeskyně, paleontologii, archeologii i výzkumnou a dokumentační činnost Správy jeskyní České republiky.

za pohybem

Pochod Františka Znamenáčka. Ten turisty zavede do míst, kde vyvěrají prameny Rokytky a její přítoky a kde si voda razí cestu kamenitým korytem radošovického údolí a spěchá ku Praze. Náročnější turisté mohou dojít do Voděradských bučin, na Ondřejovskou hvězdárnu, do Mnichovic a říčanských lesů. Pochod startuje u základní školy v Bezručově ulici, kde je i cíl. Delší trasy měří 16, 24, 37 a 42 kilometrů, kratší pak osm a třináct kilometrů.