Tipy na víkend: V sobotu začíná Loutkářská Chrudim

loutky, ilustrační foto

loutky, ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

V chrudimském Parku Republiky začíná v sobotu v podvečer 61. ročník přehlídky amatérského loutkového divadla Loutkářská Chrudim, která je tradičním vyvrcholením kulturních akcí ve městě. Součástí programu přehlídky jsou loutková představení, workshopy, loutkářská pouť či koncerty pod širým nebem. Akce potrvá do 5. července.

za zábavou

Pochody historických jednotek, bitevní ukázky či pochodňový průvod připomenou v pátek a v sobotu letošní 146. výročí bitvy na Chlumu z roku 1866. Bitevní scény se zúčastní stovky uniformovaných vojáků. Na bitevní ukázku na Chlum dorazí každoročně tisíce lidí. Boje mezi pruskými a sasko-rakouskými jednotkami na území dnešního Královéhradeckého kraje vyvrcholily 3. července 1866 při bitvě na Chlumu u Hradce Králové.

za pohybem

Modrá míle 2012, to je 6. ročník vytrvalostního cyklistického závodu v přírodě Moravského krasu, který se jede v sobotu v Mokré-Horákově a je vypsaný na 12 hodin. Propustnost trati byla určena pro 40 týmů tj. 80 závodníků. Závod se pojede po silnici s celoasfaltovým povrchem v některých úsecích horší kvality, délka tratě je 10 500 m s celkovým převýšením 130 m. Cyklisté mladší 15 let se mohou závodu zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby.