Tipy na víkend: Ve Valticích otevírají cyklistickou sezonu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

V sobotu se koná valtický MTB maraton územím lednickovaltického areálu. Závod, který nahrazuje akci Okolobrna, se koná 50 kilometrů od Brna v krásném prostředí Valtického zámku. Původní závod je již velice známý na jižní Moravě a každoročně se ho účastní stovky bikerů a bikerek. Závod Okolo Valtic, přináší dvě tratě, jednu dlouhou 50 kilometrů a krátkou trať v délce 20 kilometrů. Trať zavede závodníky do Rakouska a zpět. Závod je otvírákem cyklistické sezony v České republice.

za zábavou

V Dlaskově statku v Dolánkách (Turnov) se v sobotu v 10 hodin otevírá nová stálá expozice Už mou milou do kostela vedou, která přibližuje návštěvníkům obřady a obyčeje při přípravě a průběhu tradiční venkovské svatby na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Součástí programu je festival folklorních souborů, přehlídka tradičních řemesel a workshopy.

za kulturou

V městské knihovně v Lokti díky iniciativě Petra Adamce pokračuje v sobotu promítání pásma animovaných filmů pro děti i dospělé z produkce festivalu AniFest 2011. Cílem festivalu je prezentovat to nejlepší ze současné české i světové produkce a systematicky představovat významná jména z historie i současnosti animovaného filmu, ať už skrze retrospektivy jednotlivých tvůrců například při příležitosti jejich výročí nebo skrze prezentace evropských i mimoevropských národních kinematografií. Festival končí 25. dubna.