Titulní píseň k novému Bondovi vzbuzuje rozpaky

James Bond: Skyfall

James Bond: Skyfall

Šest týdnů před oficiální premiérou čtyřiadvacáté bondovky Spectre se příznivci příběhů agenta 007 producenti snímku vypustili do éteru titulní píseň k filmu. Píseň Writting´s On the Wall v podání Sama Smithe ale vzbuzuje podle BBC rozporuplné reakce.

Tak například předchůdce Daniela Craiga v roli nezničitelného agenta britské tajné služby Roger Moore titulní píseň ocenil jako „poutavou a nádherně zaranžovanou“. Mnozí další ale takové nadšení nejeví a například kritik BBC Colin Paterson ji ohodnotil jako „docela dobrou, ale klasika to není“ a přirovnal ji k dávnému hitu Michaela Jacksona Earth Song.

Jiní nešetří kritikou a píseň označují za nejhorší titulní song ze všech čtyřiadvaceti snímků. Píseň se kvůli svému pomalému tempu stala i námětem vtipů. Podle jednoho z nich by se měl nyní Bond ve filmu představovat jako „Bland. James Bland“ v narážce na známého britského zpěváka popově laděných balad Jamese Blunta.

Píseň si můžete poslechnout zde

Kritici tak pochybují, že píseň dosáhne podobného úspěchu jako titulní píseň k předchozí bondovce Skyfall z roku 2012, kterou nazpívala Adele. Píseň totiž tehdy dosáhla na druhé místo britské singlové hitparády. Na samotný vrchol hitparády se ale nikdy žádná ústřední melodie z bondovské série nedostala. Jiní ale zase oceňují, že skladbu k novému Bondovi dobrodružství sólově zpívá první Brit od roku 1964, kdy tak ke snímku Thunderball učinil Tom Jones.

Craig Alkoholik Bond
James Bond v podání herce Daniela Craiga prý pije v každém filmu nejvíc alkoholu ze všech dosavadních neohrožených hlavních hrdinů bondovek. Uvedla to studie, kterou podle agentury AFP vypracoval britský odborný časopis The Grocer.

Slavného britského špióna si zahrálo pět dalších herců. Podle magazínu vypije Craigův Bond v každém filmu na 20 sklenek alkoholu, tedy téměř dvakrát více než jeho slavný předchůdce Sean Connery v době začátku filmové série v roce 1962. Australský herec George Lazenby ve svém jediném filmovém příběhu agenta 007 snížil konzumaci na devět sklenek, jeho nástupce Brit Roger Moore ji opět zvýšil na 11 sklenek za film.

Nejméně pil James Bond v podání britského herce Timothyho Daltona, čtyři či pět sklenek. Alkohol začal podle britského listu téct proudem v 90. letech s příchodem irského herce Pierce Brosnana, který každý film vypil nejméně 12 sklenek. Magazín si vysvětluje zvýšené předstírání konzumace alkoholu v bondovkách sílící vahou sponzorů.

>čtk

James Bond - Spectre. První pořádný trailer na novou Bondovku