Tomáš Bohatý je bohatší o zlaté kolo

Devětačtyřicetiletý Tomáš Bohatý triumfoval v bajkovém závodě světové série Golden GT Zaskar 2009.

Sto kilometrů s převýšením dva a půl tisíce metrů museli zdolat 12. září v Jedovnici u Brna adepti, kteří si dělali zálusk na hlavní cenu v podobě zlatého kola. S nástrahami tratě se nejlépe vypořádal Tomáš Bohatý z Frýdku-Místku. Všem svým soupeřům nedal žádnou šanci a po zásluze si tak domů odvezl vytouženou první cenu. Podobných exemplářů je na světě celkem jednadvacet stejně jako míst, kde se celosvětový závod pořádá.

Závod jste suverénně vyhrál. Čekal jste před startem, že si zlaté kolo odvezete?
Ve skrytu duše jsem doufal, že bych o kolo mohl bojovat. Na druhou stranu nejsem zase přehnaně ambiciózní. Takže jsem si nakonec řekl, že do toho dám všechno, co ve mě je a uvidím, jak to dopadne. Když jsem pak v závodě svým vrstevníkům ujel a jeli se mnou pouze mladí kluci, říkal jsem si, že by to mohlo vyjít. V čem byl pro vás závod nejtěžší? Především v tom, že byl strašně rychlý. Nejvíce mě vyhovují závody, ve kterých se zdolávají těžká stoupání. To mi v Jedovnici trochu chybělo. Jelikož se jelo za poměrně teplého počasí, hodně se prášilo od kol. To bylo chvílemi dost nepříjemné.

Co vás prvně napadlo, když jste projel cílem?
V ten okamžik jsem samozřejmě ještě nevěděl, že jsem závod vyhrál. Až když o něco později přijeli kamarádi, začali mě ujišťovat, že podle předběžných výsledků jsem obsadil první místo. Definitivní jistotu jsem však měl až při vyhlášení vítězů.

Jaký je to pocit vyhrát závod, jehož hlavní cenou je unikátní zlaté kolo?
Více mě potěšil fakt, že jsem závod vyhrál. Kolo byl už takový bonus. Zvítězil jsem samozřejmě i díky koeficientu, který byl nastavený tak, aby o vítězství bojovalo co nejvíce závodníků. Zvýhodňuje starší účastníky, ale třeba i ženy.

Čím se takový bajk liší od klasického kola?
Kolo je vybaveno nejnovější technologií značky Shimano. Je celoodpružené, kompletně vyvedené ve zlaté barvě. Tím je výjimečné. Váží rovných jedenáct kilo. S menším rámem by mohlo být o něco lehčí. Nějaké drobné úpravy na něm ještě budu dělat. Takže nějaký gram ještě půjde dolů. Na druhou stranu, kolo by mělo zůstat v podobě, v jaké jsem ho dostal. S případnými úpravami musím být tedy opatrný.

Budete na zlatém kole jezdit?
Vzhledem k tomu, že jsem jej vyhrál, musím nyní splnit určité závazky. Nesmím ho rok prodat, odjet na něm určitý počet závodů, zúčastnit se různých promo akcí a tak dále.

Stihl jste se už na něm projet?
Ano. Takovou testovací jízdu už mám za sebou. Byl jsem na něm jen tady kousek, ale hned jsem poznal, že je mi šité na míru. Nyní ho mám vystavené v obchodě.

Lidé se na něj nemohou vynadívat, že?
Samozřejmě, že taková věc přitahuje pozornost. Lidé si ho se zájmem prohlížejí a ptají se, odkud ho mám.